agrias.ro » Agricultura » Cate legume importam din Turcia?

Conform unui reportaj interesant din Romania Libera, Romania importa din Turcia: 80% din roşii, 60% din morcovi, 33% din castraveţi şi 40% din celelalte legume (exceptând ceapa, varza, conopida şi cartofii).

Cateva concluzii care se pot trage din materialul respectiv, redactat de jurnalistii de la Romania Libra, este ca Turcia reprezinta principalul furnizor de legune al pietei europene in sezonul rece, iar organizarea productiei si a distributiei pe baza unui management actual stau la baza unei dezvoltari foarte rapide a acestui sector de activitate din Turcia.

Subventionarea masiva a agriculturii de catre statul turc si finantarea prin instrumente eficiente ajuta acest sector, insa un aport major il are si dezvoltarea know how-ului prin experti platiti de firmele si cooperativele de fermieri, pentru controlarea calitatii produselor. Trasabilitatea productiei reprezinta un alt atu, iar prin programele informatice implementate se poate identifica originea oricarui produs livrat catre retail, chiar daca sunt colectate de la sute de producatori.

Investitiile in sere se amortizeaza intr-o perioada scurta, de aproximativ 4 ani, iar forta de munca ieftina adusa chiar si de la 1000km distanta permite obtinerea unei rentabilitati crescute. Salariile muncitorilor variaza intre 300 si 600 de euro pe luna, iar unele companii le achita beneficiile salariale la sfarsitul sezonului.

Semintele utilizate sunt atat de productie interna, cat si achizitionate din import, iar prospectarea pietei pentru a identifica cererea si ofertele concurente de pe piata europeana se desfasoara constant pentru a-si pastra si creste cota de piata.

Iata aici link-ul catre articolul complet din Romania Libera.

Adauga un Comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.

© 2011 agrias.ro · Abonare:ArticoleComentarii