agrias.ro » Evenimente, Stiri » Comunicat de presa al LAPAR si Rezolutia Conferintei Nationale a Agricultorilor

Azi am primit la redactia agrias.ro comunicatul de presa LAPAR, privind conferinta nationala de ieri, 20 martie 2012, material pe care il publicam aici integral:

In prezenta a 600 participanti membrii reprezentativi ai LAPAR din toate zonele agricole ale tarii si a 100 invitati membrii ai Comisiilor de Agricultura, ale Senatului si Camerei Deputatilor , membrii ai Guvernului – reprezentanti ai Ministerelor cu implicatii in agricultura , alte oficialitati ale statului roman, organizatii profesionale si stiintifice din domeniul agricol , directii agricole si APIA judetene , firme de servicii si inputuri pentru agricultura , banci si societati de asigurare si reasigurare , mass-media, ambasade , a avut loc in ziua de 20 martie a.c “ Conferinta Nationala a Agricultorilor- manifestare jubiliara – 10 ani de activitate a LAPAR in slujba agriculturii si a agricultorilor romani , in sala C.A Rosetti” la Palatul Parlamentului.

In mod inexplicabil, nu au dat curs invitatiei Presedintele Romaniei, Primul Ministru al Guvernului, ministrii ai: agriculturii, mediului, finantelor, transportului si economiei, precum si majoritatea membrilor Comisiilor de Agricultura ale Parlamentului.

LAPAR aprecieaza ca absenta acestor personalitati ale statului roman de la aceasta importanta manifestare jubiliara a agricultorilor –“ 10 ani de activitate a LAPAR in slujba agriculturii si a agricultorilor romani” denota dezinteresul total si dispretul afisat al acestora pentru agricultura , pentru populatia rurala, precum si evitarea raspunderii pentru problemele grave din agricultura.

Tematica abordata de vorbitorii dintre membrii LAPAR a fost axata pe urmatoarele probleme: irigati, OMG, motorina folosita in agricultura , legea asigurarilor, vanzarea terenurilor, creditul agricol, canalul Siret-Baragan, renta viagera, fond si cadastru funciar, mod de alocare a subventiilor, PAC 2014-2020.

In Rezolutia Conferintei Nationale a Agricultorilor adoptata in unanimitate de cei 600 prezenti in sala “C.A. Rosetti” la Palatul Parlamentului , pe care o atasam prezentului Comunicat de Presa, sunt precizate 10 probleme cu care se confrunta agricultorii si agricultura Romaniei si de care factorii decidenti trebuie sa le ia in considerare si sa treaca la rezolvare.

R E Z O L U T I A
Conferintei Nationale a Agricultorilor
Bucuresti 2012

Conferinta Nationala a Agricultorilor, a dezbatut principalele obiective, care reprezinta directiile de baza ale strategiei nationale, responsabilitati ale decidentilor politici, pentru progresul agriculturii si agricultorilor din Romania, incepand cu anul 2012. Ca urmare:

1. Conferinta Nationala a Agricultorilor reitereaza faptul ca lipsa unui oarecare progres, in agricultura Romaniei, in ultimii 22 de ani, se datoreaza inexistentei unei strategii unitare si succesiunii unui management incoerent si inconsecvent, in acest domeniu.
Conferinta Nationala, solicita Guvernului Romaniei si Comisiei Presedintiale, o colaborare eficienta cu institutiile specializate ale statului, cu Ministerul Agriculturii dar si cu reprezentanti ai organizatiilor profesionale, in vederea elaborarii unei strategii viabile, bine fundamentata si supunerea spre adoptare, in Parlamentul Romanieca ca lege organica.

2. Conferinta Nationala a Agricultorilor cere cu fermitate, Guvernului Romaniei, sa abordeze perspectivele exploatarii potentialului agricol al tarii, in spiritul preocuparilor globale, privind cresterea productiei agricole, in vederea asigurarii necesarului alimentar al populatiei. Agricultura Romaniei nu trebuie sa se limiteze la asigurarea necesarului intern, ci sa contribuie, prin exploatarea maxima a potentialului, la politicile globale in domeniu.

3. Conferinta Nationala a Agricultorilor, constata ca, prin politici incoerente si inconsecvente, potentialul de irigare a culturilor, mai ales in zonele frecvent afectate de seceta, a scazut in mod ingrijorator, in conditiile in care, cresterea si stabilitatea productiei agricole, nu sunt posibile fara irigatii.
Conferinta Nationala a Agricultorilor solicita Guvernului Romaniei, elaborarea unui Program distinct, in cadrul Strategiei Nationale, privind reabilitarea si rentabilizarea sistemelor de irigat, precum si identificarea altor posibilitati de completare a necesarului de apa pentru irigat.

4. Conferinta Nationala a Agricultorilor, solicita Guvernului Romaniei, sa se pronunte ferm si in spiritul concluziilor stiintifice, asupra cultivarii, in tara noastra, a plantelor modificate genetic.
Pana la emiterea acestei decizii, Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, sa continuie, cu fermitate, demersurile privind clarificarea deciziei de interzicere a cultivarii soiei modificate genetic, incepand cu anul 2007.

5. Conferinta Nationala a Agricultorilor, cere tuturor federatiilor reprezentative, pe sectoare de activitate din agricultura, sa dea dovada de solidaritate, in demersurile si manifestarile intreprinse de una, sau mai multe dintre ele, sa participe corespunzator, direct, sau prin alte atitudini publice, la acestea, in vederea cresterii impactului si rezultatelor propuse de initiatori.
Conferinta Nationala a Agricultorilor, propune federatiilor reprezentative, prezente la aceasta manifestare, o asociere, pentru constituirea unei Confederatii cu adevarat reprezentativa la nivel national, pentru coordonarea actiunilor comune si sustinerea onesta si ferma a intereselor agricultorilor romani, in toate structurile regionale, europene si internationale. Pana la finalizarea acestei propuneri, in sectorul productiei vegetale, toate atitudinile si manifestarile sunt reprezentate, in exclusivitate de LAPAR, singura federatie cu reprezentativitate la nivel national.

6. Conferinta Nationala a Agricultorilor constata lipsa de interes a factorilor de decizie, fata de problemele agriculturii si agricultorilor. Insasi ministrul agriculturii a considerat prezenta la aceasta dezbatere ca o optiune proprie, fara nici o raspundere fata de organizatori, fata de agricultori.
Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste conducerea LAPAR, sa stabileasca, impreuna cu conducerea ministerului, atitudinile reciproce, fata de dezbaterea unor subiecte importante, existente permanent pe ordinea de zi a celor doua parti. In urma acestei analize, presedintele LAPAR, cu sprijinul celorlalte structuri profesionale reprezentative din agricultura, va decide cu privire la necesitatea unor manifestari de amploare, care sa determine organismele decizionale ale statului, la responsabilitate fata de agricultura si agricultori. In acest sens, Conferinta Nationala, cheama toti agricultorii sa participe, in solidar cu initiatorii, la manifestarile initiate in scopul influentarii deciziilor, in domeniul agriculturii.

7. Conferinta Nationala a Agricultorilor atrage atentia tuturor organismelor statului, cu atributii in proiecte de acte normative, decizii curente sau legislative – Ministerul Agriculturii, alte ministere, agentii, sau administratii nationale, Parlamentul Romaniei – ca toate initiativele care privesc reglementari in domeniul agriculturii, sa fie aduse la cunostinta federatiilor profesionale interesate, inainte de postarea lor pe site-urile institutiilor respective. Federatiile profesionale trebuie sa participe la dezbaterea si avizarea acestora.

8. Conferinta Nationala a Agricultorilor, atrage atentia Ministerului Agriculturii, referitor la calamitatile produse de seceta din toamna precedenta, a pagubelor inregistrate de agricultori si identificarea resurselor nationale si europene, pentru despagubirea acestora.

9. Conferinta Nationala a Agricultorilor, imputerniceste LAPAR sa intreprinda in continuare demersuri ferme, pentru recuperarea diferentei PNDC pe anul 2011, redusa in mod abuziv. Totodata conducerea LAPAR va insista pentru emiterea HG privind nivelul PNDC si SAPS, aferente anului 2012.

10. Conferinta Nationala a Agricultorilor, constata cu ingrijorare, ca atitudinea celor mai importante si responsabile oficialitati ale Romaniei, s-a dovedit din nou, a fi una iresponsabila, de dispret fata de agricultura si agricultori.
Conferinta Nationala a Agricultorilor, imputerniceste conducerea LAPAR, sa adreseze acestora, un avertisment public.

20 Martie 2012

Conferinta Nationala a Agricultorilor

UPDATE 22 martie 2012

Click aici pentru a accesa scrisoarea deschisa LAPAR catre:
Presedentia Romaniei
Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei
si
Guvernului Romaniei
Domnului Mihai Razvan Ungureanu
Prim – Ministru

Adauga un Comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.