150 de milioane de euro pentru fermierii europeni

Comisia Europeană a propus, marţi, deblocarea unui ajutor în valoare de 150 de milioane de euro în favoarea producătorilor de fructe şi legume din ţările membre ale Uniunii Europene, confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a epidemiei declanşate de bacteria E. coli.

‘Vom propune un total de 150 de milioane de euro’ ca ajutor financiar pentru acoperirea pierderilor provocate agricultorilor, ale căror produse sunt boicotate de consumatorii speriaţi că salata, castraveţii şi roşiile ar putea fi purtătoare ale bacteriei potenţial letale, a declarat presei comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

El a mai afirmat că valoarea exactă a ajutorului depinde de estimările făcute în fiecare ţară din Uniunea Europeană.

‘Vom lua în calcul perioada cuprinsă între sfârşitul lunii mai, când s-a declanşat criza, şi sfârşitul lunii iunie’ pentru a calcula totalul despăgubirilor, a mai menţionat Cioloş, în marja unei reuniuni extraordinare a miniştrilor UE ai agriculturii programată pentru marţi la Luxemburg.

Ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat, luni, că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns