50-60 la sută din bănci vor reacţiona pozitiv în privinţa creditelor pentru agricultură

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a afirmat că din discuţiile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc şi cu reprezentanţii băncilor a reieşit că mai mult de jumătate din acestea vor reacţiona pozitiv în privinţa creditelor pentru agricultură, având în vedere nivelul subvenţiilor.

 

Valeriu Tabără a făcut aceste declaraţii, sâmbătă, la Bistriţa, la o întâlnire cu fermieri din mai multe judeţe din Transilvania, în care a abordat şi problema cofinanţării unor proiecte pentru care se solicită bani europeni.

„Am avut două întâlniri cu sistemul bancar românesc, una la iniţiativa Ministerului Agriculturii, în care 80-90 la sută din bancheri s-au arătat reticenţi în a lucra cu sistemul agricol. Am lăsat un termen de circa zece zile şi săptămâna trecută ne-am văzut din nou cu ei, cu primul ministru, şi cred că mai mult de 50-60 la sută din bănci vor reacţiona pozitiv având în vedere nivelul de subvenţii, pe care vrem să-l păstrăm”, a declarat Valeriu Tabără.

Ministrul Agriculturii a spus că este vorba de un nivel al subvenţiilor cu care statul vrea să intre în relaţii de reciprocitate şi de asigurare de credite de la bănci.

Totodată, autorităţile intenţionează să capitalizeze CEC Bank şi Fondul de Garantare al Creditului Rural, care să asigure garanţiile pentru proiectele în derulare şi cele care sunt contractate.

„M-a surprins intervalul foarte mare între suma contractată şi efectiv cheltuită. Problema este relaţionarea cu sistemul bancar, astfel încât să putem sprijini cofinanţările. Există asigurare dată de la nivel guvernamental şi din discuţiile cu băncile că această cofinanţare va merge mai bine. Avem însă probleme. Se ştie că, la Fondul de Garantare, susţinerea se face din bugetul MADR. Atunci când se primesc aceste proiecte şi ai intrat cu ele în realizare, licitaţiile trebuie făcute la timp. Nu putem prelungi licitaţiile la şase-şapte luni, că atunci blochezi banii ministerului”, a spus Tabără.

Ministrul a adăugat că, la nivelul de contractare al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Ministerul Agriculturii depăşeşte 50 la sută.

„Dacă luăm cifra aceasta, se stă foarte bine. Suntem primii din structurile economice, dar pe mine nu mă încălzeşte contractarea. Aş fi bucuros să depăşim zece la sută de folosire a banilor în două luni, să ştiu că banii respectivi s-au cheltuit. Aici e bătălia mare”, a explicat el.

Totodată, Valeriu Tabără a anunţat că va semna un protocol cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru o colaborare mai bună între sistemul agricol şi primării, acestea din urmă având un cuvânt greu de spus în realizarea programelor din zona rurală.

 Sursa:Mediafax

Lasă un răspuns