7 milioane de hectare cultivate efectiv în România

În anul 2011, suprafaţa cultivată va ajunge la aproximativ 7 milioane de hectare, faţă de 5 milioane de hectare cât a fost anul trecut. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără,  a declarat că, în acest an, suprafaţa nelucrată va fi mai mică de un milion de hectare, pentru că s-au lucrat, cu două milioane de hectare mai mult decât anul trecut. De asemenea, el consideră că acest lucru a fost posibil din mai multe motive: producţia din 2010 a fost valorificată foarte bine, s-a acordat libertate de valorificare, prin protejarea producătorilor agricoli, şi din teama pentru legea privind penalităţile în cazul nelucrării terenurilor agricole.

Oficialul de la MADR, a precizat că în ultimii ani au dispărut circa două milioane de hectare din suprafaţa arabilă a României, în urma dezvoltării urbane, iar aceaste hectare nu au fost încă scoase din evidenţe. Acest lucru va fi posibil în urma obţinerii rezultatelor Recensământului General Agricol.

Ministrul, apreciază, că în prezent, pe piaţă, există cereri, atât pentru realizarea investiţiilor străine în agricultură, cât şi pentru arendarea unor terenuri.

” Românii nu trebuie să se teamă că vin străinii şi investesc în agricultură”, a adăugat Tabără.

Totodată, ministrul consideră că la ora actuală lucrările agricole de primăvară se desfăşoară într-un ritm normal, iar culturile, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară, arată foarte bine. S-au finalizat fertilizările la culturile de toamnă, iar pentru cele de primăvară însămânţarea se face odată cu fertilizarea.Până la acestă dată sunt semnele unui an agricol bun, inclusiv în pomicultură, pentru că nu sunt  probleme cu îngheţul târziu. Pentru încă o lună de zile vor fi condiţii meteo favorabile, iar dacă vor urma şi ploi, va fi foarte bine pentru culturile agricole din acest an.

De asemenea, ministrul a mai precizat că, din informaţiile pe care le are de la meteorologi, anul 2011 nu va fi afectat de secetă.

În ceea ce priveşte irigaţiile, Tabără a menţionat că ministerul mai are de achitat o singură datorie punctuală, în Brăila, pentru restanţe din 2006- 2008, demarând, însă, discuţiile la Ministerul Economiei pentru a găsi surse de energie mai ieftină pentru irigaţii, respectiv energie hidro sau nucleară.

‘Aşteptăm un răspuns de la MECMA în acest sens, dar vrem să avem şi o întâlnire cu furnizorii de energie. Aici trebuie şi noi să ne organizam pentru că nu contează doar energia ieftină, ci depinde şi de cum o foloseşti această energie. Voi avea o situaţie a sistemelor de irigaţii, inclusiv a costurilor apei de irigaţii în funcţie de înălţimea de pompare. Pe sistemul de îmbunătăţiri funciare mai sunt multe lucruri de făcut, dar sperăm să găsim soluţiile’, a menţionat ministrul Agriculturii.
Până la data de 20 aprilie 2011, informează MADR, suprafaţa însămânţată numai în această primăvară a ajuns la 1,93 milioane hectare, dintr-un total programat de 5,043 milioane hectare, alte două milioane de hectare cu grâu fiind însămânţate în toamnă.

Astfel, au fost însămânţate între altele 92.000 de ha cu legume de câmp şi solarii (43 % din program), mazăre boabe – 20.439 ha (75 %), grâu de primăvară – 4.112 ha (97 %), ovăz – 137.727 ha (77 %), rapiţă de primăvară – 3.163 ha, faţă de 1.558 ha programate, sfeclă de zahăr – 13.374 ha (59 %), cartofii timpurii – 11.356 ha (98 %), cartofi de toamnă – 121.535 ha (59 %), floarea soarelui – 506.459 ah (54 %) şi porumb – 651.248 ha (25 %).

Lasă un răspuns