Întâlnire între Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără si Directorul pentru Europa Centrală şi de Est al companiei Monsanto Europe S.A.

 

Monsanto

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit joi, 18 noiembrie 2010, la sediul instituţiei, cu Remi Bastien, Director pentru Europa Centrală şi de Est al companiei Monsanto Europe S.A., se arată într-un comunicat de presă al MADR.

Scopul întrevederii a fost informarea asupra stadiului notificării privind cultivarea în Uniunea Europeană a soii modificate genetic tolerantă la erbicide pe bază de glifosat (soia Roundup Ready), notificare depusă de compania Monsanto în octombrie 2005 şi aflată în curs de analiză la Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentelor (EFSA).

Remi Bastien a menţionat că ar dori să dezvolte un parteneriat cu un institut de cercetare din România pentru licenţierea construcţiei genetice ce conferă toleranţă la erbicid care să fie introdusă în soiuri autohtone de soia adaptate la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră.

De asemenea, directorul Monsanto a mai spus că România este una dintre ţările prioritare pentru compania pe care o reprezintă, deoarece aceasta deţine aici o investiţie de peste 100 milioane euro (Staţia de procesare a seminţelor de la Sineşti) şi doreşte să continue investiţiile în România prin programe de ameliorare a unor hibrizi convenţionali de porumb şi rapiţă.

Ministru Valeriu Tabără a făcut o prezentare a potenţialului agricol al României, subliniind că în ţara noastră există rezerve de teren care permit cultivarea cu plante oleaginoase, printre care rapiţa şi soia, a circa două milioane de hectare. De asemenea, ministrul agriculturii a menţionat că în România reluarea cultivării soii modificate genetic este necesară atât din punct de vedere agronomic, cât şi din perspectiva asigurării, din producţia internă, a necesarului de proteină vegetală destinată sectorului zootehnic.

În legătură cu deciziile privind cultivarea plantelor modificate genetic, ministrul Valeriu Tabără a reiterat opinia că acestea vor fi luate pe baze ştiinţifice iar poziţia României va fi elaborată în colaborare cu celelalte autorităţi implicate: Ministerul Mediului şi Pădurilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului.

Agrias.ro

Lasă un răspuns