A.N.S.V.S.A. a interzis intrarea pe teritoriul României a unor transporturi de bovine din Bulgaria

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A. ) a dispus interzicerea intrării pe teritoriul României dinspre Bulgaria a mai multor transporturi de bovine al căror status de sănătate era incert.

Concret, mai multe transporturi de bovine din Ungaria, cu destinaţia comercială finală Turcia, au fost respinse de autorităţile turce, probabil din considerente comerciale, la punctul de trecere a frontierei bulgăresc Kapitan Andreevo. Acest punct se află în zona Haskovo, regiune care figurează în Anexa II a Deciziei Comisiei Europene nr. 44/2011/CE  privind restricţiile impuse Bulgariei datorită evoluţiei febrei aftoase în zona învecinată graniţei cu Turcia.
Practic, Decizia CE 44/2011, prin  prevederile art. 1 (3), stabileşte că nici un animal viu din speciile bovine, ovine, caprine şi suine, precum şi alte biongulate, nu trebuie expediat din, ori mişcat prin zonele de pe teritoriul Bulgariei specificate în anexa I şi anexa II ale Deciziei.

Aceste restricţii impuse Bulgariei sunt menţinute, deocamdată, până pe data de 30 iunie 2011.

Având în vedere Decizia Comisiei Europene, A.N.S.V.S.A. nu a permis traversarea teritoriului României, pentru întoarcerea în Ungaria, de către acele transporturi cu animale din specii susceptibile, al căror status de sănătate este incert datorită trecerii lor printr-o zonă de restricţie, ca urmare a evoluţiei febrei aftoase, impunând restricţii pentru acele transporturi la graniţa românească.
Până la data de 14 aprilie 2o11, sunt înregistrate şi notificate în Bulgaria 11 focare de febră aftoasă.

Lasă un răspuns