Aditivii alimentari, riscuri sau utilităţi?

Aditivi alimentari

Aditivii alimentari trebuie să-şi demonstreze utilitatea lor, dar de asemenea, trebuie să îndeplinească şi evaluările ştiinţifice mai riguroase privind securitatea almentară, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară) fiind autoritatea responsabila pentru această problema.
Pe plan internaţional, există organizaţia comună pentru aditivii alimentari (CMEAA) al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) responsabilă cu securitatea alimentară.

Evaluările acestor organizatii sunt bazate pe studiul tuturor datelor ştiinţifice şi observaţiilor făcute la om şi animale. Studii de toxicitate pe termen lung şi transgeneraţionale au rolul de a determina modul în care aditivul este metabolizat de către organism pentru a evalua orice posibilele efecte nocive.

 
Din aceste date, trebuie să se stabilească pentru fiecare aditiv, doza maximă care nu a avut efect demonstrabil toxic. Apoi, pentru fiecare aditiv, urmărit se stabileşte un maxim toxic. Începând de la aceste date orice modificare, trebuie demonstrată pentru a fi utilizată în a calcula doza „zilnică acceptabilă’’ (DZA). Începând de la aceasta, se va calcula „Doza zilnică admisibilă’’ (DZA) în mg/kg/zi, oferind o marjă largă de siguranţă astfel încat, la această doză, un aditiv alimentar să poată fi consumat zilnic pe parcursul unei vieţi fără nici un efect advers asupra sănătăţii. Astfel,se poate asigura o marjă de siguranţă corectă.

Prin aceasta se arată interesul asupra cunoaşterii amănunţite a efectelor aditivilor pe termen lung asupra sănătăţii şi posibilele riscuri în acest sens.

Agrias.ro

Lasă un răspuns