Agricola Bacău a exportat în acest an aproape un sfert din producţia proprie de carne de pasăre

Agricola Bacău, principalul exportator de carne de pasăre din România, a expediat beneficiarilor de peste hotare, în perioada parcursă din acest an, peste 22% din producţia proprie, în contextul în care în 2010 livrările companiei nu depăşiseră 12% din cantitatea realizată, relevă statistica la zi a firmei.
De subliniat este şi faptul că valoric exporturile din 2011 au fost mai mari cu 219 % faţă de perioada similară a anului trecut.

‘Acest spor semnificativ a fost determinat, în principal, de creşterea proporţiei de carne refrigerată livrată pe pieţele externe, 60% din total carne exportată în 2011, de la 20% în anii trecuţi’, a explicat, joi, pentru Agerpres Grigore Horoi, preşedintele-director general al Grupului de firme Agricola Bacău. Potrivit acestuia cele mai importante ţări în care exportă firma băcăuană în acest an sunt ‘Germania, Olanda, Franţa, Grecia şi s-au făcut primii paşi şi pentru livrări pe piaţa Marii Britanii, unde de puţin timp s-a expediat prima tranşă de produse de tip ready-meal’.

Principalele sortimente livrate pe pieţele din vest sunt, însă, piept de pui cu os sau dezosat, file din piept de pui şi pui grill.

În context, Grigore Horoi a mai menţionat că, în prezent, ‘Agricola face demersurile şi pentru începerea exporturilor de salamuri crude uscate, în primul rând cunoscutul Salam de Sibiu, fabricat la Bacău pe bază de tehnologii tip ‘bio”. ‘Momentul este pregătit şi prin demararea, în urmă cu o lună, a lucrărilor la o investiţie de mărire a capacităţii de producţie la această grupă de produse’, a mai precizat în declaraţia făcută pentru Agerpres preşedintele-director general Grigore Horoi.

Unul dintre obiectivele prioritare ale Grupului Agricola Bacău pentru anul 2012 este creşterea cotei de piaţă la carnea de pasăre la 16%, faţă de 14% cât a înregistrat în anul 2010. ‘Dacă anul trecut am comercializat, în total, puţin peste 26.000 tone carne de pasăre, în 2011 estimăm că vom vinde peste 31.000 de tone. Ne interesează foarte mult, în continuare, piaţa internă, însă estimăm că că nivelul consumului va fi în ţară staţionar ori cel mult se va înregistra o creştere de 2-3 la sută şi, ca urmare, sporim cantităţile de carne la export’, a menţiona, la rândul său, Tatiana Cimpoeşu, vicepreşedinte al companiei băcăuane.

‘Deşi Agricola Bacău a înregistrat rezultate notabile în perioada parcursă din acest an, totuşi eliminarea subvenţiilor în 2010 a pus industria de profil sub o mare presiune din punct de vedere al costurilor aferente materiei prime. Cheltuielile cu principalele resurse, în principal la cerealele, au crescut în 2011 în medie cu 120 la sută faţă de 2009, preţul cărnii de pasăre s-a majorat în acest an cu doar 11 la sută faţă de anul trecut, fiind chiar mai mic cu 3 procente faţă de preţul mediu din 2009’, spune Grigore Horoi. În aceste condiţii, a mai precizat preşedintele Agricola Bacău în declaraţia făcută pentru AGERPRES, ‘pentru o echilibrare a situaţiei producătorilor autohtoni este nevoie de măsuri economice active care să determine reducerea preţului la resursele de bază, deoarece, matematic, astăzi carnea de pasăre ar trebui să fie cu 27% mai scumpă decât în 2009 pentru ca producătorii să-şi consolideze marja netă care şi aşa nu era foarte mare’.

Sursa:Agerpres

Lasă un răspuns