Albinele pe langa miere, furnizeaza si gunoi de grajd

Albina

In afara de miere si alte produse apicole, de la albine se obtine un excelent ingrasamant natural (gunoi de grajd). Se estimeaza ca un stup, produce intr-un an, in medie 45-50 kg. excremente de albine (balegar). Apicultorii preocupati de acest lucru, il depoziteaza de jur -imprejurul stupului, sa fermenteze, ca gunoi de grajd.Imprastiindu-l apoi ,pe suprafetele cultivate cu culturi agricole este un excelent ingrasamant natural, bogat in azot.

Pe langa animale si pasari, albinele mai joaca un rol important si anume, cel de polenizator ( ele colecteaza si transfera polenul de la o floare la alta), cu alte cuvinte, sunt modul natural de crestere a productivitatii culturilor.In special pentru culturile de legume si fructe, polenizarea este esentiala.

Prin urmare- relateaza  un apicultor pasionat din Chennai-domnul Swaminathan, un apicultor care face polenizarea cu stupii sai, unui fermier,primeste un bonus suplimentar sub forma de gunoi de grajd.

In India,multi oameni, cred ca albinele sunt doar insecte care produc mierea, dar fara ele ar fi o scadere semnificativa a productiilor agricole.

Daca vizitam site-urile Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO),spune Swaminathan, gasim un raport, care mentioneaza ca, in mai mult de 100 de culturi, care  asigura 90% din alimentatia pentru 140 tari,cu produse agricole, 71% sunt  polenizate de albine, restul de alte surse.

‘Albinele pot zbura  3-5 km de la stup, de dimineata pana seara, colecteaza polen si nectar, care apoi le prelucreaza in stup, in produse apicole.’

Foarte multi agricultori-spune el,il solicita sa le inchirieze stupii pentru a poleniza culturile si a le spori randamentul productiilor.

Deci, albinele aduc un real venit apicultorilor.

Lasă un răspuns