Alimentaţie sănătoasă. Vă mulţumim!

Lupin

În viitor, ingredientele vegetale ar putea înlocui materii prime de origine animală.  Seminţele de lupin, de exemplu, pot fi utilizate pentru a produce conţinut scăzut de grăsime, produse rafinate în mezeluri.

 În unele ţări emergente, precum China sau Brazilia, consumul de carne este în creştere dramatică.  La nivel mondial consumul de carne rosie a crescut de patru ori din 1961.  Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) se aşteaptă ca creşterea prosperităţii să ducă la o dublare a producţiei de carne la nivel mondial până în anul 2050.  Întrebarea este dacă planeta noastră, cu resursele sale limitate ale terenurilor agricole, va fi în continuare în măsură să îndeplinească toate nevoile noastre în viitor.  Posibile soluţii sunt abordate de Dr.-Ing.  Peter Eisner de la Institutul Fraunhofer pentru Process Engineering şi IVV de ambalare în Freising, Germania.

Este nevoie de o suprafaţă mai mare de teren agricol pentru a produce carne.  „Producerea unui kilogram de carne consumă între şapte şi 16 de kilograme de cereale sau soia ca hrană pentru animale”, arată Eisner.  „Ca rezultat, în Statele Unite aproximativ 80% din cereale sunt folosite în este alimentaţia animalelor.”

 Comparativ cu producţia de carne, cultivarea plantelor ca sursă de hrană este considerabil mai mică ca suprafata.  Este nevoie de 40 de metri patrăti pentru a produce un kilogram de carne, dar acelaşi spaţiu ar putea produce 120 kg de morcovi sau 80 de kilograme de mere.  Cercetătorul subliniază: „Plantele sunt o sursă de alimentaţie de înaltă calitate, dar ele pot oferi, de asemenea materii prime pentru aplicaţii tehnologice – şi sunt o sursă de energie.”  El demonstrează acest lucru în cazul seminţelor de floarea-soarelui care până în prezent, au fost folosite pentru producţia de ulei, reziduurile lor servind ca hrană de calitate inferioară pentru animale. 

Ca rezultat, o parcelă 2 ½ de acri de teren ar putea fi de aşteptat să dea un randament circa 950 de euro.  Dacă toate componentele ar fi fost prelucrate şi transformate în materii prime de înaltă calitate pentru industria alimentară, industria de cosmetice şi de combustibil, aceeaşi parcelă de teren ar genera venituri de 1770 de euro.

Ingredientele pe baza de plante alimentare pot fi de aşteptat să joace un rol deosebit de important şi ca un substitut pentru materii prime provenite de la animale.  Eisner a prezentat un „înlocuitor de lapte”, realizat din proteine de lupin, cum ar fi ingheţata sau brânza.  Nu conţine lactoză, are un gust neutru, este fără colesterol şi bogată în acizi graşi polinesaturaţi. 

Seminţele de lupin sunt, de asemenea, ingredientul de bază într-o noua proteină vegetală cu proprietăţi similare grăsimii care a fost dezvoltată de către cercetătorul IVV Daniela Sussmann. 

 „Structura microscopica a acestui produs seamănă cu cea a particulelor de grăsime din carne a mezelurilor. Deci, îl puteţi folosi pentru a produce cârnaţi cu conţinut scăzut de grăsime şi gust la fel de bun ca şi originalul precum şi leberwurst cu conţinut scăzut de grăsime „. 

 Deoarece, produsele mezeluri sunt printre alimentele cu cel mai înalt nivel de grăsime, acest lucru ar fi cu siguranţă un pas în direcţia cea bună.  În medie, un german mănâncă 31 kg de produse de mezeluri în fiecare an.  Rezultatul: O populaţie cu exces de greutate şi boli cardiovasculare. 

Dacă unele dintre grăsimi ar putea fi înlocuite cu proteine derivate din plante, fiecare consumator ar beneficia prin consumul de mai puţine grăsimi de produse mai sănătoase decat carnea.

Agrias.ro

Lasă un răspuns