AMARANTHUS – o cultură alternativă în România

Culturile alternative sunt plante cu importanţă ridicată atât pentru mediul înconjurător, participând la creşterea biodiversităţii în ecosistemele agricole, cât şi pentru obţinerea de biomasă cu utilizări multiple – biocombustibil, alimente, uz medicinal etc.

În cadrul genului Amaranthus sunt trei specii cu importanţă pentru producţia agricolă (pseudocereale): Amaranthus caudatus (L), Amaranthus hypochondriacus (L) şi Amaranthus cruentus (L).

Interesul manifestat pentru aceste specii, este dat de calitatea seminţelor de Amaranthus, comparabilă şi chiar superioara cerealelor propriu-zise datorită conţinutului ridicat în carbohidraţi, proteine, grăsimi, fibre si aminoacizi esenţiali.
Seminţele de amaranthus se pot utiliza în obţinerea de făină pentru panificaţie (cu o participare de până la 20% la fabricarea pâinii sau integral pentru diferite produse de patiserie). De asemenea, se pot utiliza la diversificarea sortimentului de produse alimentare destinate persoanele cu intoleranţă la gluten.

Cercetări ştiinţifice complexe asupra culturii de Amaranthus au fost desfăşurate de Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinara din Cluj–Napoca, Centrul de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Biochimiei Aplicate şi Biotehnologiei–Bucureşti şi SC Cerealflor SRL–Călăraşi, în cadrul contractului nr. 51018/2007-2010.

Cultura de Amaranthus (pseudocereală) amplasată în trei zone pedo-climatice – Ilfov, Călăraşi şi Cluj-Napoca – a realizat în funcţie de variantele experimentale (12 varietăţi şi două densităţi de semănat) producţii medii de seminţe cuprinse între 2306 şi 4023 kg/ha, cu un conţinut în proteină de până la 17 % şi un conţinut în ulei de 4-6%.

Rezultatele cercetărilor evidenţiază o bună favorabilitate a condiţiilor ecologice din zona de sud a României pentru cultura de Amaranthus (pseudocereală).

Director proiect,
Prof.univ.dr. Doru Ioan Marin
USAMV Bucureşti

1 thought on “AMARANTHUS – o cultură alternativă în România

Lasă un răspuns