An secetos – credite scumpe

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară afirmă că „acum se anunţă secetă pentru tot continentul, dar ţara noastră are probleme oricum ar fi. Dacă plouă, din cauza defrişărilor, o mare parte din terenurile agricole sunt distruse. Dacă însă este secetă, ajungem în aceeaşi situaţie, culturile agricole fiind compromise în mare măsură din lipsa sistemelor de irigaţii. Oricum, în acest moment, culturile sunt întârziate cu trei săptămâni din cauza timpului rece  din primăvară, iar recolta va fi şi anul acesta slabă“.

Deşi PIB-ul poate creşte semnificativ datorită producţiei agricole, previziunile meteo din acest an anunţă secetă în România, iar bani pentru punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţie se găsesc foarte greu. Este favorabilă ridicarea embargoului la cereale de către Rusia, dar şi pentru a le produce fermierii români au nevoie de aceste sisteme de irigaţii.

Finanţarea acordată agricultorilor anul trecut a totalizat circa 1,2 miliarde euro. Banii au fost împărţiţi între fermieri şi  IMM-urile din domeniul agricol, pe de o parte, şi marii investitori, de cealaltă parte. Fondul pentru Garantarea Creditului Rural și Fondul pentru IMM au acordat garanții pentru credite în valoare de 1,7 miliarde lei, restul de până la 2,5 miliarde lei fiind credite acordate cu cesiune în favoarea băncii a subvențiilor primite de fermieri.

Dacă se anunţă un an secetos, acesta influenţează şi costul creditelor, deoarece sunt cerute mai multe garanții. „Dobânzile aplicate şi condiţiile impuse fac băncile de temut pentru fermieri. Cu atâtea garanţii solicitate, este greu de obţinut un credit, iar situaţia nu pare a se remedia“, a declarat Dragoș Frumosu. Principalele bănci care au oferte de creditare a agricultorilor sunt CEC, Raiffeisen, Banca Transilvania, BCR şi BRD. Anul trecut, Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat garanţii pentru împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde lei, 80% reprezentând sprijin pentru investiţii, iar restul pentru activitatea de producţie.

„România are cel mai mare număr de ferme agricole din UE, adică 3,9 milioane, față de 2,4 milioane în Polonia, 1,7 milioane în Italia, un milion în Spania și 0,5 milioane în Franța. Problema este că suprafața agricolă medie a unei ferme din România este de trei hectare, față de șase în Polnia și 52 în Franța“, spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR, explicând astfel o cauză principală a ineficienței agricole, pentru că numărul mare de firme şi slaba dezvoltare a acestora face ca accesarea unui credit să fie mult mai dificilă.

Datele oferite de agricultori, până în prezent, indică recolte la cereale mai reduse decât cele de anul trecut (23% la secară, 22% la rapiță, 7,6% la oleaginoase). Producţia mai slabă înseamnă pierderi și scumpiri.

Lasă un răspuns