Anul acesta, carnea de miel, mai scumpă cu 20 de procente

Din cauza scăderii puterii de cumpărare, la români, s-a redus  cererea de cumpărare şi a cărnii de miel. Dar cu toate acestea oferta crescătorilor autohtoni pentru Sărbătorile de Paşte, anul acesta va fi de aproximativ  3 milioane de miei şi iezi, produse avicole, respectiv  ouă şi carne de pasăre, dar şi vinuri. Însă preţul la carnea de miel este cu circa 20 de procente mai mare decât anul trecut.

Dacă în 2o1o, carnea de miel, în carcasă , era la un preţ de 15,1 lei pe kilogram, la producător, anul acesta este  mai mare, din cauza costului ridicat al furajelor.

Pentru mieii în viu, preţurile au crescut cu circa 18-20 de procente în 2011, de la 8,5-9 lei anul trecut, la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă, cât reprezintă de altfel preţul obţinut la export, respectiv între 5-7 euro/kg.

Ministrul agriculturii, consideră că preţul cărnii de miel în această perioadă este diferit de la o zonă la alta şi depinde şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel.

De asemenea, exportul de miei româneşti pe piaţa internaţională este un lucru bun, în această perioadă, mai ales că sectorul de creştere a ovinelor şi caprinelor a fost unul performant în 2010, spune ministrul.
Vânzările de carne de miel proaspătă sau refrigerată în Iordania, Italia, Croaţia şi Grecia au dus la încasări de circa 15 milioane de euro, în schimb, cele mai mari importuri de carne de miel, în 2010, au provenit din Australia, Germania sau Franţa, dar în cantităţi de câteva ori mai mici decât exporturile.

Exportul de  ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României,în 2010, totalizând 44.742 tone, cu încasări de peste 86,6 milioane euro.

Lasă un răspuns