Anul acesta s-au închis peste 200 de ferme de porci
Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, omul de afaceri brăilean Gheorghe Caruz, a declarat pentru AGERPRES că anul acesta în toată ţara s-au închis peste 200 de ferme de creştere a porcilor, deoarece România nu a mai primit subvenţie la carnea de porc şi nici avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc.
Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc a adăugat că, odată închise, fermele de reproducţie mai pot fi reînfiinţate abia după trei ani, pentru că trebuie să treacă trei generaţii, pentru ca porcii să poată fi scoşi iar la vânzare.
„Odată închise, fermele nu o mai pot fi deschide, să ajungi cu porcul pe piaţa comercială, decât după trei ani. Nu mai e ca înainte, când luai scoafa, o dădeai la montă şi după patru luni se făcea purcelul. Acum se lucrează cu străbunici, bunici şi abia după aceea ajunge porcul pe piaţă. Trebuie să treacă trei generaţii. Cei care au investit în acest sector prin diverse programe tip SAPARD nu o să aibă cu ce să populeze fermele”, a precizat Caruz.

Omul de afaceri brăilean a adăugat că, în preajma Crăciunului de anul acesta, vânzările la carnea de porc nu înregistrează nici măcar o medie de 1.000 de porci pe zi, ceea ce înseamnă că vor rămâne foarte mulţi porci nevânduţi.
„Noi trebuia să vindem întreaga cantitate de porci pe care am produs-o. Din păcate, mai avem 15.000 de porci în stoc, iar vânzarea nu este nici măcar la 1.000 de porci pe zi. Deci vom rămâne cu porcii nevânduţi. Este un lucru total inadmisibil şi aceasta se întâmplă din cauza faptului că se lucrează foarte mult la negru. S-au găsit atâtea metode de a nu plăti TVA-ul şi a frauda legea încât nu vă puteţi închipui”, a completat Caruz.
Sursa: AGERPRES