Anul acesta se estimează o producţie de grâu mai mare, atât pe plan mondial, cât şi în România

Potrivit primelor estimări ale FAO, cât şi ale autorităţilor române, producţia de grâu din 2011, va fi mai mare comparativ cu cea din 2010. La nivel mondial producţia de grâu se va ridica la 676 milioane tone, în creştere cu 3,4% comparativ cu 2010. Producţia ar urma să-şi revină şi în zonele lovite de secetă în 2010, în special în Federaţia Rusă, apreciază FAO.

Cu toate acestea, situaţia de pe piaţă va rămâne încordată din cauza cererii crescute, au avertizat specialiştii FAO, care estimează că producţia mondială de grâu din 2011 va fi totuşi inferioară recoltelor înregistrate în 2008 şi 2009.

Este prevăzută o producţie mai mare de grâu în Uniunea Europeană, America de Sud şi Orientul  Mijlociu care compensează şi depăşeşte diminuările producţiei din cele 12 ţări aparţinând fostei Uniuni Sovietice, din Africa de Nord, ţările din Sudul Asiei, China, Canada şi Australia.

Producţiile din China, Rusia şi Ucraina, deşi în diminuare faţă de 2009/2010, sunt în expansiune comparativ cu mediile ultimului deceniu. Pentru cele trei ţări se estimează producţii mai mari şi pentru următorul deceniu. Creşterea cererii pentru populaţia Chinei şi exporturile mai mari ale Rusiei şi Ucrainei vor fi principalii factori-suport ai producţiilor mai mari în viitor.

În România, se prevede  pentru 2011 o producţie de peste şase milioane tone, faţă de cea de anul trecut (5,7 milioane tone), dacă nu vor interveni alte intemperii, chiar dacă grâul este cultivat pe 1,8 milioane hectare, faţă de 2010, când a fost cultivat pe aproximativ două milioane de hectare, spune ministrul agriculturii.

Din experienţa anului  trecut, creşterea producţiei de grâu în România, nu va însemna şi o reducere a preţurilor la pâine. Morarii şi procesatorii spun că o parte din grâu se exportă iar ce  rămâne nu este suficient, plus că producţia autohtonă nu este, în general, de calitate superioară.

Lasă un răspuns