Apa devine mai importantă decât petrolul în Orientul Mijlociu

apa

Un raport comandat de guvernele Suediei şi Elveţiei anunţă că deficitul de apă înregistrat în Orientul Mijlociu este îngrijorător, iar statele din acea regiune vor fi obligate să colaboreze.

Ministrul de externe elveţian, Micheline Calmy-Rey, a făcut apel la Turcia, Irak, Siria, Liban, Iordania, Israel şi la Palestina să coopereze pentru a gestiona resursele de apă ale regiunii, susţinând că această problemă ar putea conduce la o „pace albastră”.

„Din cele 7 ţări ale regiunii, în 5 se înregistrează criză structurală a resurselor de apă. Debitele principalelor râuri au scăzut cu 50% – 90% din 1960 până astăzi. În viitorul apropiat, principala resursă geopolitică a Orientului Mijlociu va fi apa, nu petrolul”, susţine oficialul elveţian.

Raportul elaborat de Strategic Foresight Group arată că râuri precum Iordanul şi Yarmouk înregistrează scăderi masive de debit. De asemenea, seceta a lovit puternic Eufratul, iar până în 2050, Marea Moartă va ajunge să fie doar un mic lac.

Ţări precum Turcia, aflate în amonte, vor avea un mare avantaj şi vor putea influenţa procesul de pace, susţine raportul. În schimb, ţări aflate la vărsare, precum Israel, Iordania şi teritoriile palestiniene se află în poziţii dificile.

Soluţiile unilaterale folosite în prezent de Israel, precum desalinizarea sau reciclarea apei, vor funcţiona doar pe termen scurt. „Aceste metode vor funcţiona pentru un deceniu, dar Israelul va trebui să colaboreze pe plan regional pentru a-şi menţine securitatea în domeniul apei dincolo de 2020”, susţine raportul.

Sursa: Descopera

Lasă un răspuns