APIA sprijină financiar pentru măsura de restructurare/reconversie în domeniul vitivinicol

Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), încă din anul 2009 a făcut demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europene, ridicând problema lipsei infuziei financiare din sistemul bancar.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a răspuns pozitiv în data de 23 mai, cererii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului pentru ca plăţile reprezentând sprijin financiar pentru măsura de restructurare/reconversie în domeniul vitivinicol să fie făcute direct în contul prestatorului de servicii cu care beneficiarul are încheiat un contract.

PNVV apreciază că în acest mod se vor simplifica foarte mult relaţiile între APIA, beneficiarul fondurilor europene şi furnizorul de bunuri şi servicii, nu doar în ceea ce priveşte măsura de reconversie/restructurare, cât şi pentru celelalte măsuri din cadrul Programului Suport şi anume utilizarea de must concentrat, promovarea pe pietele ţărilor terţe şi asigurarea recoltei.

Plata sumelor exigibile va fi redirecţionată de către APIA către furnizori, doar după ce beneficiarii fac dovada unui contract de cesiune valabil încheiat şi opozabil Agenţiei prin notificare şi acceptare conform dispoziţiilor legale.

Începând din 2007, pentru restructurare/reconversie, au fost absorbite fonduri europene în valoare de 6,98 milioane euro, 35,05 milioane euro în 2008 , 41,69 milioane de euro în 2009 şi 41,54 milioane de euro în 2010.

Reprezentanţii PNVV, consideră, că măsura se poate aplica pentru orice achiziţie de bunuri şi servicii cu fonduri europene prin APIA, urmând ca Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) să dea un răspuns în acest sens.

Lasă un răspuns