Banca de gene – o resursa pentru viitorul agriculturii

Plantula

Ministrii Agriculturii si inalti oficiali din mai mult de 100 de tari s-au angajat sa revizuiasca fondul genetic al culturilor din Tratatul international privind resursele genetice pentru alimentatie si agricultura si a cerut acelor tari care nu au semnat tratatul biodiversitatii agricole sa faca acest lucru cat mai curand posibil.

Tratatul international privind resursele fitogenetice pentru alimentatie si agricultura este crucial in lupta impotriva foametei si saraciei si esential pentru dezvoltare in viitor.

Nici o tara nu este suficient de bogata in resurse genetice vegetale, toate depind de diversitatea genetica in culturile din alte tari si regiuni.

Cooperarea internationala si schimbul deschis de resurse genetice sunt, prin urmare, esentiale pentru siguranta alimentara.

Ministrii au aratat calea de urmat in ajunul reuniunii organismului de conducere al Tratatului „Plant Genetic Resources for Food and Agriculture” care are loc in Bali, Indonezia in perioada 14-18 martie, prin adoptarea unei declaratii destinate sa orienteze cursul viitorului Tratatului de a face fata insecuritatii alimentare si a schimbarilor climatice.

Tratatul, care a intrat in vigoare in 2004, creeaza un sistem multilateral, prin care tarile membre pastreaza materialul genetic de la 64 dintre culturile cele mai importante pentru securitatea alimentara, culturi care reprezinta peste 80% din hrana noastra. 127 de tari au semnat deja Tratatul.

„In temeiul Tratatului, omenirea va mai fi capabila de a conserva resursele genetice vegetale, culturile fiind mai eficient protejate pentru a raspunde provocarilor enorme de securitate alimentara a generatiilor prezente si viitoare”, a spus Shakeel Bhatti, secretar al Tratatului.

„Indonezia este o tara cu mega-biodiversitate care a jucat intotdeauna un rol principal in tratat si face si acum acest lucru din nou, arata ca agricultura si mediul inconjurator pot si trebuie sa mearga de-a lungul timpului impreuna”, a spus Bhatti.

Astazi, sistemul multilateral formeaza un bazin gene de peste 1,3 milioane de probe de cultura unice.

Spania, Italia si Norvegia si Australia sunt principalii donatori la Fondul de gene (BSF), prin Tratatul care sprijina fermierii saraci din tarile in curs de dezvoltare in adaptarea culturilor lor traditionale la mediul in schimbare.

Ministrii si inaltii functionari, au recunoscut ca schimbarile climatice reprezinta un factor de risc major unde resursele genetice sunt esentiale ca materie prima pentru culturile ameliorate genetic si, de asemenea, „in dezvoltarea unor noi oportunitati de piata, adaptata la schimbarile de mediu imprevizibile.”

Agrias.ro

Lasă un răspuns