Bundestag-ul german a adoptat un vast plan de austeritate. Va creste fiscalitatea asupra tutunului

Planul, anunţat la începutul lunii iunie şi adoptat de guvernul federal german în septembrie, a fost atenuat faţă de varianta iniţială, mai ales în ce priveşte „taxa verde” plătită de întreprinderile germane şi pentru care au fost menţinute scutiri în anumite sectoare.

Taxa pe transportul aerian, impusă companiilor aeriene asupra tuturor zborurilor cu plecare din Germania, va fi de 8-45 de euro pe bilet în funcţie de distanţă şi ar urma să aducă venituri la buget de 1 miliard de euro pe an.

În rest, planul prevede tăieri de cheltuieli sociale, prin eliminarea alocaţiilor pentru şomerii de lungă durată, reducerea salariului parental pentru părinţii care încetează să lucreze, sau a bugetului Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.

În schimb, va creşte fiscalitatea asupra tutunului.

Votul de joi din Bundestag nu s-a referit la totalitatea economiilor de 80 de miliarde de euro vizate, dintre care o parte rămâne ipotetică. Este cazul celor 2 miliarde de euro prevăzute să intre la buget începând din 2012 dintr-o taxă pe tranzacţiile financiare, care însă are nevoie de un consens internaţional pentru a intra în vigoare.

Toate aceste măsuri sunt menite să redreseze finanţele publice germane, astfel încât acestea să ajungă la plafonul de îndatorare înscris în legea fundamentală şi care va intra în vigoare în 2016.

Sursa:AGERPRES

Lasă un răspuns