Camerele Agricole vor fi funcţionale din iunie

Adrian Radulescu

Camerele Agricole vor fi funcţionale în luna iunie a acestui an, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, prezent la cel mai mare târg de produse bio din lume – Biofach 2011.

„Din păcate Comitetul Naţional de Iniţiativă nu a fost încă constituit, probabil că se va face în această săptămână, iar până la sfârşitul lunii mai sau iunie vom avea Camerele gata finalizate”, a spus Adrian Rădulescu.

Acesta a precizat că agricultura din România nu avea o instituţie reprezentativă pentru agricultori, dar aceasta va fi în prezent Camera Agricolă. „Aici vor fi implicaţi toţi agricultorii, urmează ca deciziile şi reprezentativitatea să fie legalizată, astfel încât Camerele să reprezinte agricultorii la toate nivelele”, a explicat Rădulescu.

La sfârşitul lunii decembrie a fost promulgată Legea camerelor agricole, a căror înfiinţare se va face pe etape. Primele care se vor constitui vor fi colegiile camerelor agricole zonale, apoi pe rând cele judeţene, regionale şi naţionale. Cei care vor avea rolul de a organiza alegerile şi de a se ocupa de bunul mers al lucrurilor vor fi membrii comitetelor de iniţiativă organizate, de asemenea, la nivel regional, judeţean şi naţional şi care se dizolva după validarea alegerilor membrilor colegiilor.

Potrivit legii, Camerele Agricole se vor autofinanţa din cotizaţiile membrilor, doar că, la începutul fiecărui an, se vor stabili împreună cu Ministerul Agriculturii o serie de servicii pe care acestea le vor efectua contra cost. În prezent, se aşteaptă normele metodologice de aplicare a Legii nr. 283/28 decembrie 2010, precum şi listele cu membrii comitetelor de iniţiativă.

Camerele agricole sunt organizaţii neguvernamentale, de utilitate publică, non-profit, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta şi promova interesele socio-economice ale populaţiei care derulează activităţi în domeniile agriculturii. Noua instituţie a Camerelor Agricole nu va putea funcţiona numai din fonduri de la bugetul de stat, ci va trebui să-şi creioneze propriul suport financiar în sistemul agricol, în serviciile pentru fermieri şi pentru instituţiile statului. Agrias

2 thoughts on “Camerele Agricole vor fi funcţionale din iunie

 1. Pacat, totul decurge conform culorii politice – totul cu aranjamente.
  ” Nu conteaza stiinta , ci banul ”
  Ai bani , ai relatii ……. ai totul !!!!!
  In Dambovita, coruptia este ffffoarte mare de la 2000 de Euro, stai de vorba, si la Consiliul Judetean, care este – mana in mana cu primarii de la comune.
  Directia Agricola la fel corupta ; si tineti cont de acest aspect acolo sunt numai rude ( fini ,nasici, cumnate, nurori) , numai rubedenii.
  Asa ca, Domnule Secretar de Stat …. asa zisele camere agricole la comune sunt niste oportunitati in aceasta organizatie numita mafie siciliana- judeteana.

 2. Asa cum prezinta d-l secretar de stat finantarea camerelor agricole dovedeste faptul ca puterea actuala este dispusa sa genereze o structura agricola noua, dar nu doreste in niciun fel sa o si finanteze de la bugetul de stat. E ca si cum un barbat ii face un copil unei femei dar refuza sa asigure acestui copil mijloacele financiare necesare supravietuirii lui. Legea camerelor agricole este o lege moarta din start atata timp cat guvernul – disperat din cauza lipsei de bani la buget, lipsa care este imputabila 100% tot acestui guvern ,care nu a avut idei economice pentru a face bani – isi abandoneaza propriile creatii – camerele agricole – inca inainte de a le face functionale. Asta se cheama perversitate politica. Din dorinta de a aduce in mod fortat bani la buget, acest guvern incompetent este gata sa sacrifice tot, inclusiv vietile romanilor. Rusine!

Lasă un răspuns