Cannabisul accelerează declanşarea bolilor psihice

cannabis

Un studiu australian a demonstrat că utilizarea acestui drog (Cannabis sativa) poate accelera cu ani buni declanşarea schizofreniei.

După ce au adunat şi analizat informaţii despre 20.000 de persoane afectate de maladii psihiatrice, cercetătorii de la Scoala de Psihiatrie a Universităţii New South Wales au ajuns la concluzia că, la fumătorii de cannabis, schizofrenia se declanşează cu 3 ani mai devreme decât la ceilalţi. Cei mai mulţi dintre pacienţii înrolaţi în studiu sufereau de schizofrenie, şi s-a dovedit că, dintre ei, fumătorii de cannabis fuseseră diagnosticaţi în medie cu 2.7 ani înaintea celorlalţi. Această diferenţă de timp poate fi critică, susţine Matthew Large, coordonatorul echipei de cercetători, deoarece înseamnă că simtomele psihotice au o mai mare probabilitate de a apărea pe percursul perioadei de formare a persoanei, şi de a agrava impactul acestei boli pe termen lung.

Potrivit lui Matthew Large, acest studiu este singurul de o asemenea anvergură, în măsură să clarifice în mod definitiv teoriile contradictorii avansate până acum pe tema relaţiei dintre consumul de cannabis şi apariţia unei boli psihice. „Rezultatele studiului nostru oferă şi dovezi solide ale faptului că a întrerupe sau a reduce consumul de cannabis poate amâna sau chiar preveni declanşarea psihozelor”, scrie Large într-un articol publicat în revista Archives of General Psychiatry.

Sursa: Corriere della Sera

Lasă un răspuns