Cartofii româneşti, vor rămâne doar o amintire

Lipsa unei strategii a Ministerului Agriculturii, a subvenţiilor de stat, cât şi bolile cartofului, i-au convins pe agricultori să nu cultive mai mult de 30% din suprafaţa de anul trecut, cu cartofi.

În ultimii 20 de ani s-au repetat greşeli după greşeli şi astfel, România a  pierdut peste 160.000 de hectare de cartofi.

Din cartofii uriaşi şi 100 % româneşti, găsim pe piaţă o copie nereuşită a unor soiuri din import, din ce în ce mai scumpi.

O să fie o problemă deosebită la cartof. În România, din 1990 până astăzi, s-a distrus cercetarea , s-a cumpărat sămânţă din alte ţări care nu s-a adaptat solului românesc şi s-a ajuns în situaţia în care solul, nefiind tratat, să transmită anumite boli cartofului. Şi din această cauză culturile vor fi, ca suprafaţă şi ca producţie la hectar, din ce în ce mai mici.

Spre exemplu, în localitatea Prejmer din judeţul Braşov, în locul culturilor mari de cartofi de sămânţă şi consum, anul trecut, s-a cultivat sfeclă de zahăr, care, aşa cum spun agricultorii, este mai rentabilă şi este şi subvenţionată de stat. Iar cu cartofi s-a însămânţat doar 5% din suprafaţă.

Statisticile ne poziţionează pe locul 3 în Europa ca suprafaţă cultivată, fiind depăşiţi de bulgari, polonezi şi unguri. Din 40 de tone de cartofi la hectar, abia mai obţinem 13 tone.

Ministrul  Agriculturii, promite  că are 7 milioane lei despăgubire pentru agricultorii care şi-au pierdut culturile de cartof din cauza putregaiului inelar, dar aceştia nu reprezintă decât 4% din producţie. Unde sunt celelalte 160.000 de hectare pe care le-a distrus lipsa de implicare şi nu putregaiul?

Doar în primele 5 luni ale anului trecut, am importat aproape 40.000 de tone de cartofi din Germania, Austria, Franţa, Egipt, Turcia şi Israel.

Lasă un răspuns