Casele mici si mobile, un nou trend la nivel mondial

Multi au cumparat terenuri pana in 2008, in perioada boom-ului imobiliar, in vederea construirii ulterioare sau pentru a specula cresterile de preturi, iar acum au ramas cu terenuri nevandabile sau pe care le pot vinde doar in pierdere.

A fost un adevarat trend prin care terenuri agricole erau prezentate ca fiind super investitii imobiliare, chiar si in situatia in care nu se aflau nici macar in apropierea localitatilor sau a utilitatilor.

Multi au facut si credite la care inca platesc rate pentru astfel de investitii sau si-au irosit toate economiile obtinute din munca in strainatate.

Un teren nu produce un venit pasiv semnificativ, in general, asa cum se poate inchiria un apartament in oras, generand un venit pasiv. La achizitia unui teren, pe langa importanta localizarii, este esential sa se inteleaga limitarile sale in functie de vecinatati sau ce trece peste sau sub acesta (pasarele, conducte generale etc.).

In ceea ce priveste terenurile agricole, din arenda poti castiga destul putin la hectar, intre 300 si 600 lei, in functie de zona unde este amplasat terenul agricol dat in arenda, dar mai ales cat de corect si gospodar este arendasul.

Primariile se bucura sa declare construibila o zona de terenuri foste agricole, fara niciun fel de utilitati, mergand pe mana speculatorilor, fiindca incaseaza impozite mai mari pe spatii total lipsite de infrastructura (drumuri asfaltate, canalizare, electricitate, gaze, Internet, apa etc.) – deci, cu valoare mai mica. De fapt, ele raman simple terenuri agricole, fiind doar scriptic incadrate drept construibile / intravilan.

Oricum, daca terenul tau este intr-o zona unde poti sa construiesti, sa investesti zeci sau sute de mii de euro intr-o casa de vacanta in care ajungi de cateva ori pe an, la care se adauga si cheltuielile de intretinere, cat si stresul, probabil ca nu merita.

Multi au facut astfel de investitii pe care acum le regreta, in special cei care au muncit multi ani in strainatate si si-au construit case mari in satele de origine sau in alte zone. Putini s-au gandit in avans la valoarea de revanzare a proprietatii, la posibilitatile reale de inchiriere sau cat ar costa intretinerea daca s-ar muta efectiv in respectiva casa.

Totusi, exista varianta sa instalezi pe terenurile intravilane, unde poti trage si utilitati, macar curent si apa, case mici si portabile. Ca construiesti din lemn, panouri sandwich sau cumperi o casa pe roti deja construita, depinde de buget, spatiu si ce doresti sa faci cu respectiva casa.

Daca te intereseaza subiectul si noul trend minimalist de „tiny houses”, respectiv case mici si mobile, citeste acest articol si afla cum iti poti construi o astfel de casuta de vacanta, foarte versatila. Link: http://albertbudica.blogspot.com/2020/02/tiny-house-casa-mobila-cum-sa.html

Lasă un răspuns