Cât grâu a exportat România în 2010?

Grau

România a exportat peste 2,3 milioane de tone de grâu până la 30 noiembrie 2010, de peste trei ori mai mult decât cantităţile importate, însă Ministerul Agriculturii nu poate interveni în piaţă precum autoritățile din Moldova sau Rusia, dat fiind că suntem stat membru UE.

Sursa: ReutersAstfel, anul trecut, producția de grâu s-a ridicat la circa 5,7 milioane tone de grâu. Din această producţie, împreună cu soldul existent din producţia lui 2009, exporturile de grâu au totalizat 2,36 milioane tone până la 30 noiembrie 2010, iar importurile au fost de circa la 685.000 de tone, potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, citat de Agerpres.

„O cifră extrem de mică faţă de ceea ce era în anii anteriori. Este o piaţă liberă”, a declarat, astăzi, ministrul.

În privinţa creşterii preţurilor la alimente, el a recunoscut că există oscilaţii, dar care se văd şi în plan mondial, din cauza problemelor legate de producţia agricolă şi de cea agroalimentară.

Ofertă pentru producția din 2011

„Este foarte greu să faci prognoze, dar cred că este important ca împreună cu producătorii şi procesatorii de produse agroalimentare din România să producem mai mult şi mai bun. (…) Este prima dată când există o ofertă pentru producătorii agricoli să facă contracte pe producţia anului 2011 şi se oferă chiar 30% din costuri, cu banii jos, pentru a aduce producţia până la capăt”, a explicat ministrul Agriculturii.

El crede că legea bunelor practici comerciale poate rezolva o parte din problema preţurilor la alimente. „Trebuie să vedem unde cresc costurile, undeva pe lanţul de distribuţie care preia şi o parte din subvenţiile pe care le asigurăm pe lanţul de producţie”, a spus Tabără.

Lasă un răspuns