Cauciuc din păpădie

Papadie

O echipă de cercetători de la Universitatea din Münster a studiat latexul conţinut de acestea şi a făcut o descoperire incredibilă. Păpădiile produc gumă elastică – echivalentă ca şi calitate cu latexul produs de arborele de cauciuc. Această descoperire ar putea transforma planta sălbatică într-o sursă importantă de cauciuc pe viitor. Continental, furnizorul de componente pentru industria auto, a recunoscut potenţialul acestor rezultate şi acum face paşii următori.

Compania este membră a unui consorţiu format din institute de cercetare şi parteneri industriali, care intenţionează să transforme ideea în produse pentru piaţă. Proiectul a câştigat deja un premiu în cadrul competiţiei naţionale „Land der Ideen” (Ţara ideilor – juriul a apreciat ideea ca fiind una cu potenţial pentru viitor).

În zilele noastre, cauciucul natural este obţinut din latexul produs de arborele de cauciuc. Dar există o serie de probleme legate de aceşti arbori, cultivaţi mai ales în Asia de Sud-Est: comenzile din lumea întreagă sunt mai mari decât resursele si, mai mult, o infecţie fungică ameninţă arborele de cauciuc.

În ceea ce priveşte cauciucul sintetic, acesta este dependent de resursele de petrol , astfel încât preţul pe piaţa mondială a variat foarte mult de-a lungul timpului.

Latexul produs de păpădii ar putea înlocui latexul produs de arborele de cauciuc. Această soluţie ar putea rezolva o mare problemă actuală.

Dirk Prüfer, profesor la Institutul de Biologie şi Biotehnologia Plantelor din cadrul Universităţii din Münster, confirmă calităţile păpădiei. „Rezultatele primelor studii ne-au demonstrat că păpădia rusească poate produce cauciuc natural de bună calitate. Proprietăţile sale fizice şi chimice corespund cu cele ale arborelui de cauciuc din Brazilia. Dar cultivatorii ar trebui să planteze păpădie la scară industrială largă pentru a se putea produce cauciuc natural. Sper ca păpădia să devină curând una din platele de cultură din Germania. Ar fi o recunoaştere a calităţilor plantei”.

Biochimiştii au identificat enzima care determină polimerizarea latexului plantei şi au reuşit să „blocheze” această enzimă, pentru ca latexul să poată fi extras.

Este o evoluţie foarte importantă, cu impact asupra industriei producătoare de anvelope. Într-adevăr, cauciucul reprezintă o parte importantă dintr-o anvelopă.

„Spre exemplu, anvelopa ContiPremiumContact 2 pentru autovehiculele de pasageri conţine 41% cauciuc”, confirmă Alexander Lührs, coordonator de relaţii publice pentru divizia Anvelope pentru turisme din cadrul companiei Continental.

Cercetătorii consideră că, într-o zi, păpădiile ar putea să asigure o zecime din cauciucul necesar în Germania.

 Sursa: Descopera

Lasă un răspuns