Ce credit e mai avantajos în 2011: în lei sau în euro?

Credite

Specialiştii cred că pe termen lung e preferabilă moneda europeană, iar pe termen scurt moneda naţională. Dobânzile mari la leu vor scădea în următorii ani. La euro, efectul va fi invers.

Creditele pentru locuinţe ar trebui contractate în moneda europeană, iar cele de consum în lei, recomandă specialiştii. Dobânzile la creditele în lei vor scădea uşor în anii următori, iar cele la creditele în euro vor creşte simţitor.

„Creditul de consum ar trebui luat în lei – recomandarea generală este să ai un credit în moneda în care-ţi încasezi veniturile”, explică directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance, Anca Bidian.


În lei, scapi de riscul devalorizării

Plata ratelor în aceeaşi monedă în care sunt încasate şi veniturile îi păzeşte pe cei care se îndatorează de potenţialele efecte ale deprecierii leului. În acest scenariu ei ar scoate din buzunar mai mulţi lei pentru a plăti ratele în euro. Însă estimările băncilor indică un leu mai puternic în anii următori. Chiar şi în aceste condiţii, este bine de ştiut că „pariul” pe curs este cel mai greu de câştigat, evoluţia acestuia fiind influenţată de o mulţime de factori greu de anticipat.

La un credit de consum în valoare de circa 21.500 de lei (aproximativ 5.000 de euro) contractat pe o perioadă de cinci ani rata lunară este de circa 530 de lei. Aceasta în cazul unei dobânzi anuale efective (DAE) de 17,8% pe an. În anii următori dobânzile la creditele în lei vor scădea uşor. Indicele de referinţă pentru multe din creditele contractate în lei, ROBOR la trei luni, urmează să scadă: dacă la sfârşitul lunii decembrie a fost de 6,18% la sfârşitul lui 2012 ar putea ajunge la 5,3%, iar în 2013 media s-ar putea plasa la 4,8%.

Pentru mai multe aici.

Lasă un răspuns