Cei care nu îşi lucreaza pamantul, adio subvenţii europene din 2014

Toţi fermierii care nu îşi cultivă pământul nu vor mai primi începand cu 2014 niciun fel de subvenţie la hectar, a declarat comisarul european pentru Dacian Cioloş într-o videoconferinţă pentru agricultură.

Noile politici agricole comunitare au în vedere aceasta măsură. Acestea par să fie singurele sancţiuni pe care autorităţile europene le pot lua în cazul persoanelor care nu vor să-şi muncească terenurile agricole. „Din 2014 li se vor da bani numai celor care îşi cultivă pământurile. Acum s-a introdus o nouă noţiune, cea de fermier activ. Numai aceştia vor primi bani europeni”, a afirmat Dacian Cioloş.

În România sunt aproximativ 2,8 milioane de hectare de terenuri agricole nelucrate în 2010, după estimările făcute de autorităti.

 Un mare dezavantaj este că terenurile agricole nelucrate afectează şi terenurile lucrate, aflate în jurul lor prin faptul ca investiţia în acestea este mai mare (datorită infestării cu buruieni, boli şi dăunători).

Tehnologiile performante vor fi premiate cu bani in plus pentru rezultate care duc la creşterea productivităţii.

 „Agricultorii care îşi vor roti culturile vor primi plăţi complementare pe lângă plăţile directe. Trebuie să reţineţi că acest lucru nu este obligatoriu. Aceste măsuri de oferire a unor subvenţii complementare sunt unele incitative”, a mai declarat comisarul european Dacian Cioloş.

Totodată, se caută nişte măsuri viabile şi pentru susţinerea fermelor mici sau familiale. „Şi acestea trebuie să reintre în circuit şi să comercializele produse proprii. Subvenţiile directe joacă un rol de susţinere a veniturilor unor ferme”, a menţionat Cioloş.

 
Agrias.ro

Lasă un răspuns