China preocupată de o mai bună gospodărire a apei pentru agricultură

China
China

Sursele de apă disponibile pentru agricultură devin limitate din cauza creşterii populaţiei, concurenţei din partea altor utilizatori de apă, secetă şi degradarea calităţii apei, astfel că, este important să se asigure că fiecare picătură de apă (fie din precipitaţii şi/sau irigaţii) contează pentru utilizarea apei în agricultură. 

Astfel, Academia Chineză de Ştiinţe Agricole, Universitatea Agrară din China, şi oameni de ştiinţă din 12 ţări au participat la o campanie recentă în domeniu, pentru a evalua o serie de tehnici izotopice conventionale şi pentru a cuantifica evaporatia (E) şi transpiratia (T) într-o cultura de porumb. 

Campania în domeniu a avut loc la Centrul de Cercetare Naţional si Inginerie din China pentru Tehnologia Informatiei în Agricultura (NERTICA), în Beijing, China.

Evapotranspiratia (ET), care este procesul prin care apa se pierde direct prin evaporare din sol (E) şi transpiraţie (T) de pe suprafeţele plantelor, aceasta fiind o componentă majoră a utilizării apei în agricultură. Studiile în acest sens în ET vor ajuta managerii de irigare să găsească modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei de utilizare a apei, prin creşterea valorilor de transpiraţie şi reducerea evaporării.

 Aceste activităţi contribuie în mod direct şi substanţial la prevenirea eroziunii solului sau recuperarea terenurilor degradate, folosinduse costuri eficiente şi abordări de tehnologii adecvate pentru conservarea solului şi a apei.

 Campania a avut un succes imens nu numai printre oamenii de ştiinţă, dar şi pentru reprezentanţii cheie ai firmelor internaţionale de irigatii şi echipamente care  împreună vor testa de asemenea, noi low-tehnologii pentru evaluarea în conformitate cu ET a noi sisteme de irigaţi şi management diferite. 

 Datele sunt prelucrate, iar informaţiile obţinute vor forma o bază de date pentru cea mai bună abordare în a cuantifica E şi T. Acest lucru va fi apoi testat într-o serie de ţări implicate şi pentru diferite culturi şi în managementul de irigare.  Informaţiile din această cercetare vor fi folosite pentru a testa Aquacrop, modelului FAO pentru aplicarea pe diferite regiuni geografice.  Aceste informaţii vor fi actualizate şi publicate atunci când prelucrarea datelor este finalizată.

Agrias.ro

Lasă un răspuns