Cinci produse alimentare de evitat si cinci de consumat – zilnic
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, aminteste alimentele periculoase care nu ar trebui sa existe in alimentatia noastra de zi cu zi.
Dintre alimentele PERICULOASE :mezelurile, pateurile, margarina, prăjiturile de cofetărie şi uleiul de floarea-soarelui sunt printre cele mai toxice produse pe care le putem mânca.
E-urile care colorează roz mezelurile, cancerigene .
1. Mezelurile conţin puţină carne, dar mulţi aditivi, sare şi grăsimi „rele” care îngroaşă vasele de sânge. De exemplu, parizerul conţine 90% slănină şi şorici, iar crenvurştii-tocături de oase, tendoane şi pieliţe. „Dacă în urmă cu 20 de ani un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum acelaşi doctor are 2-3 astfel de operaţii pe zi”, afirmă specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
1. Lactatele slabe (lapte, sana, chefir, iaurt, brânzeturi) conţin calciu, vitamine, minerale şi proteine de cea mai bună calitate. „Conţin toţi aminoacizii esenţiali, spre deosebire de legume. Cei care renunţă la carne nu trebuie să renunţe şi la produsele lactate sau la ouă,”, este de părere Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie la Danone. Laptele nu trebuie însă băut „ca pe apă”, pentru că aduce calorii.
Fructe, înainte de masă sau la patru ore după masă
2. Fructele sunt desertul ideal, întrucât zahărul din ele se asimilează mai lent decât cel din prăjituri. În plus, „citricele conţin vitamina C, care creşte imunitatea, merele conţin vitamina A, fiind indicate în astenie, anemie şi probleme digestive, bananele conţin potasiu şi sunt recomandate în caz de suprasolicitare intelectuală, perele conţine vitaminele A, B şi C şi sunt uşor de digerat”, adaugă Bogdan Ioachim. Acesta vă recomandă să consumaţi fructe în stare crudă, fie înainte de masă cu o oră, fie la trei-patru ore după masă.
Legumele intensifică arderile
3. Legumele sunt cea mai bună garnitură lângă friptură. Slabe în calorii şi în grăsimi, dar bogate în vitamine şi fibre reglează tranzitul intestinal lent şi intensifică arderile.”Ceapa, una dintre cele mai consumate legume la români, este bogată în vitaminele A, B, C şi E, precum şi minerale, ca potasiu, calciu, siliciu, fosfor, magneziu şi zinc.
Se recomandă în tratarea asteniilor, bronşitelor, surmenajului fizic şi intelectual. Alte legume-panaceu sunt usturoiul, ţelina, morcovii şi legumele verzi de sezon: salata verde, ştevia, loboda, spanacul”, mai recomandă specialistul în nutriţie.
O linguriţă de ulei de măsline pe zi protejează inima
4. Uleiul de măsline conţine grăsimi „prietenoase” cu inima, de tip Omega 3 şi 6. „Cel mai bun ulei este cel presat la rece, pentru că prin acest proces nu sunt distruse grăsimile bune, care previn ateroscleroza. Totuşi, nu trebuie să facem exces de ulei de măsline, pentru că grăsimile, saturate sau nesaturate, au acelaşi număr ridicat de calorii. O linguriţă pe zi este de ajuns”, recomandă specialistul.
5. Pâinea integrală conservă bobul de grâu intact, bogat în vitamine şi fibre. „Amidonul nu se mai absoarbe atât de repede ca cel din pâinea neagră, nu se mai produc fluctuaţii ale glicemiei. Deşi are tot atâtea calorii ca pâinea albă, pâinea integrală este mai săţioasă, iar cantitatea consumată va fi mai mică”, mai explică Bogdan Ioachim.