Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat, luni, la Viena, că propunerile de reformă a Politicii Agricole Comune(PAC) vor fi prezentate de Comisia Europeană la jumătatea lunii iunie.

rural

‘Comisia va prezenta propunerile sale de reformă şi perspectivele financiare ale PAC, la jumătatea lunii iunie, iar în al doilea semestru al anului vor fi înaintate forului legislativ european pentru dezbateri şi o decizie pe această problemă’, a spus Cioloş, cu ocazia participării la Conferinţa de iarnă 2011 a Forumului Ecosocial, de la Viena.

Pe 18 noiembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat comunicarea privind „Politica agricolă comună în perspectiva 2020 – cum răspundem provocărilor viitorului legate de alimentaţie, resurse naturale şi teritorii”.

Aceasta prevede că scopul reformei este ca sectorul agricol european să devină mai dinamic, competitiv şi eficient în contribuţia sa la viziunea Strategiei Europa 2020 privind stimularea creşterii durabile, inteligente şi favorabile incluziunii.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, arăta, la acea dată, că este important ca PAC să devină „mai ecologică, mai echitabilă, mai eficientă şi mai eficace”.

În urma dezbaterii publice privind viitorul PAC s-au desprins 3 obiective principale pentru această politică: producţie alimentară fiabilă (asigurarea aprovizionării cu alimente sigure şi suficiente, în contextul creşterii continue a cererii la nivel mondial, al crizei economice şi al volatilităţii mult mai mari a pieţei); gestionarea durabilă a resurselor naturale şi politicile climatice (pentru că de multe ori, agricultorii trebuie să ţină seama mai mult de aspectele legate de mediu decât de cele economice, dar aceste costuri nu sunt compensate de piaţă); păstrarea echilibrului teritorial şi a diversităţii zonelor rurale (agricultura rămâne un motor economic şi social major în zonele rurale şi un element important pentru menţinerea unui spaţiu rural activ).

Ministrul austriac al agriculturii, care a participat la Forum, a profitat de prezenţa comisarului Dacian Cioloş la Viena şi i-a remis acestuia, în premieră, dosarul cu propunerile Austriei privind reforma PAC, precizând că acestea se referă, între altele, la evitatea paralelismelor în politica agricolă, uniformizarea dispoziţiilor, paşaportul pentru animale, plata potrivit potenţialului fermierilor.

Lasă un răspuns