Concluziile Conferinței PRIA Agriculture 2017

Joi, 28 septembrie 2017, la hotelul CARO din Bucuresti, a avut loc Conferinta PRIA Agriculture, precum si Gala PRIA – Romanian Farmers, prin care au fost recunoscute meritele specialistilor implicati activ in domeniul agricol. La eveniment au participat peste 200 de fermieri, reprezentanți ai autorităților, companii care activează in agricultură și în domenii conexe, dar si reprezentantul portalului Agrias.ro, partener media al evenimentului.

Finantarea sectorului agricol cu fonduri europene reprezinta un aspect esential, considerand faptul ca sectorul bancar nu acopera eficient, din pacate, activitatile fermelor din cauza riscuriloagrias-priar pe care acestea le implica. Astfel, majoritatea activitatilor finantate sunt cele derulate prin programele nationale, unde riscurile de pierderi pentru banci sunt semnificativ limitate. In sesiunile de intrebari si raspunsuri, reprezentantii companiilor de consultanta au punctat faptul ca beneficiarii (fermierii) nu inteleg inca multi termeni de baza in relatia cu bancile, fiind imperativ ca acestea sa-si imbunatateasca procesul de informare si comunicare in acest sens.

„Cum va beneficia Romania prin PAC și după 2020” a fost unul dintre subiectele principale ale evenimentului.  Ministerul Agriculturii urmareste ca, impreună cu fermierii, să stabilească prioritatile României, dar mai ales trebuie sa simplifice aplicarea PAC, poate si creșterea subvențiilor pentru fermierii români prin fonduri europene.

Majoritatea participantilor au concluzionat ca o problema majora si o frana insemnata in dezvoltarea agribusiness-ului autohton o reprezinta comunicarea deficitara. Informatiile disponibile pe website-urile autoritatilor nu sunt mereu complete si/sau actuale, institutiile bancare nu le comunica beneficiarilor constant informatiile de baza necesare pentru obtinerea de finantari sau desfasurarea activitatilor agricole uzuale, deseori consultantii ofera fermierilor solutii incomplete (de exemplu: planul de afaceri ce include finantarea unui nou grajd nu include si suma necesara achizitiei de animale, ceea ce poate bloca cash-flow-ul unitatii, dar si realizarea obiectivului investitiei, cu riscul ca beneficiarul sa returneze suma care face obiectul respectivului proiect). Mediul online prezinta multe instrumente practice si usor de implementat pentru optimizarea comunicarii intre toti cei implicati in agribusiness, dar, pana in prezent, s-au facut prea putine eforturi concrete, exemplele de bune practici in comunicarea online fiind oferite exclusiv de companiile multinationale. De exemplu, companiile multinationale comunica informatii detaliate despre diverse culturi  – pe website-uri, in landing page-uri dedicate, avand dictionare de termeni,  in documente PDF dedicate, in testimoniale video pe canalele de YouTube etc.

O intrebare foarte buna din public a fost: „Ce model european considera Romania pentru dezvoltarea si sustinerea agriculturii prin institutiile sale?” Din pacate, intrebarea nu a primit un raspuns, ci doar directorul general al APIA a subliniat faptul ca structura proiectelor si a pietei autohtone este foarte diferita de cele din tari precum Germania: „noi derulam peste 100 de scheme, iar Germania are 5”. Click sa aflati mai multe:

O prezentare detaliata a optiunilor de finantare prin CEC Bank a fost sustinuta de dna Aura GAGU, Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank. Iata inregistrarea video a prezentarii:

Pana în 2020, aproape 20 de miliarde de euro urmează sa fie investite în agricultura romanească, precum și în zonele rurale, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC) și rămâne de discutat ce sume ne vor fi alocate după 2020. Legea terenurilor agricole este, de asemenea, unul dintre punctele importante în dezbatere, ca și absorbția fondurilor europene sau cum colaborează Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului pentru a obține rezultate cât mai bune pentru fermieri.

Gala de premiere, prezentările invitaților și întrebările adresate de participanți au fost filmate integral de agrias.ro, puteți urmări înregistrarea pe canalul de YouTube Agrias.

Lista premiilor acordate in cadrul Galei PRIA – Romanian Farmers:

 • Domnului Dr. Inginer Costel VANATORU premiul pentru întreaga sa activitate depusă în slujba cercetării.
 • Federatiei ROMOVIS premiul pentru activitatea desfașurată în sprijinul sectorului ovin din România.
 • Domnului Dr. Mihai PETCU pentru productivitate și rezultate excelente în zootehnie.
 • D-lui Laurentiu BACIU premiul pentru meritele și rezultatele constante în beneficiul fermierilor români, cât și pentru faptul că este un bun profesionist cu rezultate excelente la cultura porumbului.
 • Domnului Vasile LUNGU premiul pentru promovarea și susținerea cultivării semințelor certificate, susținut de Alianța Industriei Semințelor din Romania (AISR).
 • Cooperativei Agricole Tomatina premiul pentru inițiativa de success de asociere a mai multor fermeri de talie mică și pentru ingenioziate în promovare.
 • D-lui Dan LOAGAR premiul pentru rezultatele deosebite și perseverență în legumicultură.
 • D-lui Florin DUMITRU premiul pentru serioziate și continuitate în ceea ce privesc activiățile în fermă, dar și în relațiile comerciale.
 • D-lui Claudiu FRÂNC premiul pentru că a demonstrat ca prin eficientizarea muncii și modernizare se pot obține rezulate excelente în agricultură.
 • D-lui Emil DUMITRU premiul la categoria tineri fermieri și pentru că militează că agricultorii români trebuie să înțeleagă faptul că legislația agricolă națională și comunitară.

gala-pria

În cadrul evenimentului, după Gala de premiere, au fost prezentate informații utile și actuale publicului conferinței de către un panel de specialiști, respectiv:

 • Ștefan STĂNESCU – Co-Fondator, Agriso.
 • Mihai VIȘAN, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurae,
 • Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice;
 • Adrian PINTEA – Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA),
 • Laurențiu BACIU – Președinte, Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR);
 • Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii si al Mediului;
 • Aura GAGU – Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank.

agrias-partener-pria

În auditoriu s-au regăsit numeroși fermieri din proiectul „Gusturi Românești”, implementat în România de Mega Image, de cinci ani consecutiv.

Adrian PINTEA, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a prezentat principalele informatii ce tin de APIA, iar mai jos este prezentat materialul video

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Franceză, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Olandeză, BEROBA, Camerei de Comerț și Industrie România-Israel, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Britanică, Econet Romania, Camerei de Comerț și Industrie a României, Camerei de Comerț și Industrie România-Elveția și a Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Parteneri ai evproiect-mega-imageenimentului au fost: CEC Bank, Mega Image, New Holland, Agro Concept, LAPAR, AISR, KWS, Confederația Națională ProAgro, Fresh din mere de Itești, Agriso.ro, BRISE, Seminis, Universal Group, APIMAR, Trofee de cristal, Micri Gold, Sir Ludovic și NISSA, iar printre partenerii media s-a numărat și portalul nostru de agribusiness, Agrias.ro.

Lasă un răspuns