Concluziile Forumului Naţional de Agricultură, editia 2012

Miercuri, 14 martie a.c., la hotel „Intercontinental” din Bucureşti, a avut loc a doua ediţie a Forumului Naţional de Agricultură, organizata de Finmedia, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Evenimentul si-a propus sa identifice problemele majore ale agriculturii româneşti si a atras cei mai importanti jucatori din domeniu, atat din administratie, cat si din randul finantatorilor si agricultorilor. Toti acestia au dezbatut cele mai spinoase probleme cu care se confrunta in prezent agricultura nationala, in incercarea de a gasi impreuna solutii pentru un salt calitativ real şi substantial in viitorul apropiat. Soluţiile prezentate in cadrul evenimentului vizeaza finanţarea, garantarea, asigurarea şi rentabilizarea terenurilor agricole, precum şi a maşinilor/utilajelor sau activelor implicate în acest domeniu.

Printre participantii la eveniment s-au numarat Ministrul Agriculturii, dl. Stelian Fuia, dna. Cornelia Mihai – director general al MA PNDR, precum si firme de consultanţă, reprezentanţi BNR, reprezentanţi ai mai multor bănci comerciale, IFN-uri, societati de asigurari, case de avocatură, membri ai asociaţiilor şi agenţiilor din cadrul ministerului, furnizori de echipamente şi maşini agricole, mass-media etc.

In cadrul Forumului National de Agricultura, dl. Stelian Fuia a declarat ca, in opinia dumnealui, nu-i mai putem impiedica pe straini sa cumpere terenuri agricole, intrucat aceasta interdictie contravine politicilor UE, iar conditiile negocierii privind aderarea Romaniei nu se mai pot modifica. In schimb, Ministerul Agriculturii considera infiintarea unei banci funciare care sa aiba drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole de la proprietarii persoane fizice, ceea ce ar favoriza comasarea acestora si menţinerea terenului arabil „intr-o apartenenta nationala „, a adaugat Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Evenimentul a fost completat de Gala „Agricultori de Top”, în cadrul căreia au fost decernate premii de performanţă celor mai importanţi jucători din agricultură şi industria alimentară: InterAgro, Alcedo, BRD, Carpatica, FGCR, FNGC IMM, Groupama Asigurari, Real Hypermarket, Romagria, Somatex si Celesiv Impex.

Reprezentantii principalelor banci invitate la eveniment, respectiv BRD, BCR si Carpatica, au dialogat cu audienta si reprezentantii autoritatilor pentru a identifica interesul si oportunitatile in a sustine si finanta proiectele din agricultura autohtona. Potrivit declaratiilor reprezentantilor acestor banci la eveniment, numarul mediu de zile pentru evaluarea unui dosar complet poate varia, in functie de suma solicitata, intre cateva zile si cateva saptamani, cu mici diferente intre banci sau filialele acestora, astfel:

  • aproximativ 20 de zile la BRD;
  • intre 2 zile si cateva saptamani la BRD – in functie de suma, mai mica sau mai mare de 75.000 de euro;
  • aproximativ 7 zile, in functie de complexitatea dosarului.

Presedintele LAPAR, domnul ing. Laurentiu Baciu, a mentionat ca, uneori, bancile ingreuneaza finantarea prin birocratizarea excesiva si prelungirea nejustificata in unele situatii a timpului necesar alocat procedurilor administrative.

Relativ la concurenta pe plan european, situatia este catastrofala in ceea ce priveste subventiile acordate si productivitatea, dar excelam la capitolul birocratie. Mai mult, ghidurile solicitantului sunt publicate tarziu si se dovedesc a fi foarte greoaie pentru cei carora li se adreseaza, respectiv agricultorii.

In prezent, scriptic, avem aproximativ 1 milion de proprietati si 1 milion de fermieri, iar aproximativ jumatate din subventii merg catre fermele care produc pentru autoconsum, fiind astfel mai degraba un suport social, nu o modalitate de a sustine activ o agricultura eficienta.

Lasă un răspuns