Contracte directe între producători şi procesatorii de lapte

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a prezentat joi, la Bruxelles, o serie de măsuri pentru stabilizarea sectorului laptelui în Uniunea Europeană, prilej cu care a pledat pentru întocmirea unor contracte scrise între producători şi procesatorii de lapte, care ar urma să fie negociate, până la un anumit plafon, prin intermediul organizaţiilor de producători. Trebuie să fim conştienţi de realităţile din teren, şi anume că există peste 950.000 de producători faţă de 5.400 de procesatori, a spus Cioloş la reuniunea extraordinară a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală. El a precizat că UE trebuie să fie capabilă să ofere instrumentele care să le permită fermierilor să se organizeze şi să obţină un preţ corect.

Lapte

Europarlamentarul francez Michel Dantin (PPE, grupul Popularilor Europeni) a replicat că trebuie văzut dacă cifrele avansate de Cioloş vor fi suficiente pentru ca producătorii să aibă într-adevăr un cuvânt de spus, de vreme ce este cunoscut faptul că, de partea cealaltă, a procesatorilor, procesul de distribuţie este împărţit între cinci sau şase grupuri principale care pun o presiune imensă asupra procesatorilor.

La rândul său, europarlamentarul britanic James Nicholson (ECR, grupul Conservatorilor şi al Reformiştilor Europeni) a apreciat că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sectorul laptelui şi cel al agriculturii este volatilitatea pieţei.

Agrias.ro

Lasă un răspuns