Coreea de Nord se confruntă cu un mare deficit de cereale. Penuria alimentară şi subnutriţia poate continua.

FAO Corea

Aproximativ cinci milioane de oameni care trăiesc în Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) va continua să se confrunte cu penuria de alimente, în ciuda unei recolte relative bună şi o uşoară creştere în aprovizionarea cu alimente, se arată într-un raport prezentat de FAO şi PAM pe 16 noiembrie 2010 la Roma. Printre cei mai vulnerabili membri ai populaţiei sunt copiii, femeile însărcinate şi mamele care alăptează.

Un mixt FAO / WFP privind evaluarea culturilor şi securitatea alimentară, Misiunea de evaluare care a vizitat RPDC în luna septembrie a constatat că ţara se confruntă cu o cerinţă de import de cereale pentru anul 2010/11 (octombrie/ noiembrie) de aproximativ 867 000 de tone. Guvernul intenţionează să importe comercial doar aproximativ 325 000 de tone, lăsând 542 000 de tone ca un deficit de produse alimentare neacoperit.

Misiunea FAO a recomandat să se ofere o cantitate de 305 000 de tone ca ajutor alimentar internaţional pentru populaţia cea mai vulnerabilă.

O creştere substanţială a producţiei de cereale a fost aşteptată în acest an din cauza unor îmbunătăţiri în disponibilitatea de materii prime agricole, cum ar fi îngrăşămintele, pesticidele, tractoare operaţionale, combustibili şi electricitate. Aceste aşteptări ale cresterii productiei agricole, au fost afectate de o serie de evenimente meteorologice extreme, cum ar fi precipitaţiilor intense care au provoacat inundaţii grave şi au dus la pierderi de culturi în consecinţă. Astfel, s-a realizat o creştere de doar trei la sută din producţia de alimente în 2010/11 fata de cea din 2009/10.

„Economia Coreii de Nord a fost în creştere într-un ritm lent de sub unu la suta anual în mai mulţi ani ceea ce a dus acum la deficite semnificative alimentare”, a declarat Kisan Gunjal, economist FAO şi co-lider al misiunii. „În plus, cresterea performanţei în agricultură, silvicultură şi sectorul pescuitului a fost în mod neregulat cu rate negative de creştere anuală în ultimii ani” a declarat acesta.

Articol: Agrias.ro

Lasă un răspuns