Creşterea preţului la cartof: E o problemă tehnică sau rezultat al unui import fără cap?

Cartofi

Creşterea în ultima perioadă a preţului la cartofii vânduţi în pieţe nu este generată de eliminarea subvenţiei pentru legume, ci este determinată de o problemă tehnică, rezultat şi al unui import efectuat „fără cap şi gândire clară”, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„A fost şi un an agricol pe problema cartofului mai deosebit, sperăm ca anul 2011 să fie pentru România cu productivitate mai mare. Cartoful nu trebuie privit numai prin faptul că îl pui în farfurie, este o plantă de mare valoare tehnică şi are toate şansele să crească ca şi producţie, mai ales pe baza a ceea ce s-a întâmplat în acest an”, a spus Tabără, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern si citat de Mediafax.

Întrebat dacă majorarea preţului cartofului are o legătură cu eliminarea subvenţiei pentru legume, ministrul a răspuns negativ.

„Nu, nu are niciuna, este o chestiune tehnică. Pot să spun că este o problemă care trebuie adusă în actualitate la nivel european datorită faptului că pe această plantă anul trecut au fost probleme fito-sanitare extrem de importante şi poate că e bine de deschis o discuţie. Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, şi au importat inclusiv agenţi patogeni. E o problemă tehnică, ne preocupă la minister, astfel încât aşezarea culturii de cartof în acest an să fie în zonele cele mai favorabile. Este o chestiune de nivel european, nu numai românească”, a spus Tabără.

Lasă un răspuns