Culturile de legume româneşti din sere şi solarii, compromise din cauza frigului

Aproape un sfert din cele 28.000 de hectare de solarii şi sere sunt distruse, în special în sudul ţării, unde temperatura a scăzut noaptea cu 5-6 grade sub media perioadei, iar  agricultorii se plâng că de trei ani, n-au mai primit subvenţii de la minister pentru gaz,  ca să încălzească serele.

Într-o asemenea situaţie, au de câştigat importatorii, care vor umple iar pieţele cu legume frumoase şi fără gust.

Legumele se „usucă” de la o zi la alta,iar „putregaiul” sau “făinarea roşiilor” a decolorat şi îngălbenit frunzele plantelor şi asta : “din cauză, că nu avem soiuri rezistente la noile anotimpuri şi ne rezumăm la ce cumpăram din  Bulgaria, Olanda, Turcia, Germania”, spune Vlad Gheorghe, preşedintele  Cooperativa Agricola.

Iar secretarul de stat  din cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu, spune că, „Atâţia bani am investit în cercetare…A fost un haos total şi am ajuns aici. Din prostie învăţăm că avem nevoie de specialişti şi un sistem de organizare”, iar rezultatul este că legumele cu gust nu mai prind vara şi ajungem să plătim în fiecare an 15 milioane de euro pentru nişte seminţe din Olanda, Bulgaria şi Serbia.

Agricultorii care au încheiat contracte cu firmele de asigurări, îşi vor recupera pierderile, iar populaţia va mânca roşii de “plastic” şi vinete şi ardei uriaşi şi fără gust.

Lasă un răspuns