Dezbatere Săptămâna Financiară şi Fin.ro – “Industria produselor lactate în România – actualităţi şi perspective”

Săptămâna Financiara şi Fin.ro au organizat marţi, 29 martie, dezbaterea “Industria produselor lactate în România – actualităţi şi perspective”. Evenimentul şi-a propus să aducă la aceeaşi masă toţi actorii din domeniu – fermieri, reprezentanţi ai procesatorilor, ai autorităţilor, dar şi ai băncilor comerciale. Temele abordate au vizat evoluţia producţiei de lapte pe piaţa internă, dificultăţile cu care se confruntă fermierii români şi sprijinul pe care statul român îl poate oferi acestora, precum şi posibilităţile de finanţare din partea băncilor comerciale.

La eveniment au participat Adrian Rădulescu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Radu Cheţan Roatiş, Preşedinte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Veronica Toncea, director general, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Dorin Cojocaru, Vicepreşedinte, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, conf.univ dr. Viorel Andronie, Preşedinte, Colegiul Medicilor Veterinari, dr. Liviu Harbuz, Prim Vice-Preşedinte, Colegiul Medicilor Veterinari, Valeriu Steriu, Deputat, Camera Deputaţilor, Sorin Ignat, Director adjunct clienţi corporativi, Banca Transilvania S.A, Dumitru Simionescu, vicepresedinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Graţiela Tiron, şef serviciu, Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală al României, Aura Gagu, şef serviciu finanţări structurale, CEC Bank.

Deputatul Valeriu Steriu, fost preşedinte al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a subliniat că în România există un potenţial de piaţă foarte mare, în condiţiile în care consumul de lapte este mult mai mic în raport cu media europeană. Steriu a mai spus că situaţia sectorului lactatelor este dificilă, având în vedere că mai mult de jumătate din fermele din România au doar una-două vaci, iar în fabrici ajunge doar 20% din laptele produs. Şi preşedintele ANSVA, Radu Roatiş Cheţan, a subliniat necesitatea promovării unor măsuri care să susţină activitatea fermierilor. „Dacă nu se iau măsuri urgent, în doi ani fermierii vor dispărea”, a afirmat Roatiş. O altă problemă menţionată de şeful ANSVA a fost cea privind asigurarea sănătăţii bovinelor în cadrul fermelor.
Senatorul Petre Daea, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală, a afirmat în cadrul dezbaterii că motivele diminuării drastice a efectivelor de bovine sunt lipsa politicilor coerente în domeniu şi eliminarea subvenţiilor. Efectivele de bovine din tara noastra au scazut cu peste 400.000 de capete din 2004 si pana in prezent, de la 1.713.000 exemplare la aproximativ 1.300.000, a spus Daea.
“Sectorul cresterii bovinelor este «mineritul» zootehniei. Din pacate, ca peste tot in tara, constatam si aici numai divergente: proce¬sa¬torii vor sa achizitioneze laptele ieftin, fer¬mierii vor, la randul lor, un profit mare, iar caimacul este luat de comercianti”, a afirmat Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR. Potrivit acestuia, toţi cei care acţionează în acest domeniu ar trebui să colaboreze pentru stabilirea unor direcţii de acţiune comune pentru redresarea acestui domeniu, în special în perspectiva noii Politici Agricole Comune.

Lasă un răspuns