Din toamna acestui an, se vor relua exporturile de carne de porc, pe pieţele UE

Din 2003, din cauza vaccinării porcilor împotriva pestei porcine clasice, i s-a interzis României livrările de carne  şi produse procesate din carne de porc, pe pieţele Uniunii Europene.

În anul 2007, Comisia Europeană a prelungit interdicţia până la 31 decembrie 2009, argumentând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, precizează că în urma vizitei delegaţiei serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin care va avea loc în România,  la sfârşitul lunii mai şi care va verifica modul în care funcţionează procedurile privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România, România speră că va relua exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone, din toamna acestui an.

După efectuarea acestor verificări, va fi informată Comisia Europeană şi se va modifica decizia europeană.

În România, înainte de 1989, se creşteau în jur de 15 milioane de porci, iar in prezent numărul lor atinge 5,1 milioane în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.

Consumul anual de carne de porc, în România, este asigurat de circa 11 milioane de porci, 60% din acesta provenind numai din importuri.

Lasă un răspuns