Egiptul modifica toleranta zero la „cornul secarei”, dupa lipsa ofertelor de la traderii de grau

Grau
Grau

Dupa ce a impus conditii mult mai drastice la importul de grau, Egiptul a ajuns in situatia de a nu mai primi raspuns la cererile de oferta adresate traderilor internationali de grau. Motivul? Caietul de sarcini prevedea toleranță zero la „cornul secarei” – conditie care nu poate fi garantata pe deplin la cantitatile imense tranzactionate, spun specialistii.

Astfel, conform Reuters, reprezentantii achizitorului oficial al Egiptului au decis sa renunte la politica de toleranta zero si sa revina la toleranta de 0,05%, adica aceleasi conditii pe care le practicau initial, acceptate inclusiv la nivel international. Aceasta situatie survine dupa refuzul Egiptului de a prelua un transport din Portul Constanta, de 63.000 de tone de grau romanesc. Conform declaratiei ministrului Agriculturii din Romania, referitor la decizia Egiptului de a respinge încarcătura, „astfel de practici sunt uzuale în rândul importatorilor, cand primesc oferte mai bune, motiv pentru care renunta la contractele initiale”, care au fost încheiate cu producătorii din Romania. Romania exportă anual 1,5 milioane de tone de grau în Egipt, iar 85% din importul de grau al Egiptului, dintr-un total de aproximativ 12 milioane de tone pe an, provine din România, Rusia, Ucraina.

 

Autoritatile egiptene au anuntat ca vor angaja o companie internationala specializata, care sa analizeze cu precizie daca sunt indeplinite toate conditiile impuse marfurilor livrate de traderi. Egiptul are urgent nevoie de grau pentru a asigura necesarul pentru luna octombrie.

Cornul secarei este o ciupercă fitoparazitara care, daca este consumata mult timp, in cantităţi mari, poate provoca intoxicatii cronice grave.

Lasă un răspuns