Evolutia consumului de apa in agricultura

Volumul de apă utilizat a scăzut cu peste 60% în ultimii 21 de ani, ceea ce reflectă degradarea industriei şi a agriculturii, sectoare cu greutate în economia României.

Volumul prelevărilor de apă din România, adică utilizarea de apă potabilă şi nepotabilă, a scăzut semnificativ în ultimii 21 de ani, de la 17,5 miliarde de metri cubi în 1990 la puţin peste 6,5 miliarde de metri cubi la sfârşitul anului trecut, potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Cea mai mare parte din acest volum, aproximativ 85%, era folosit şi atunci, dar şi acum, în industrie şi agricultură, sectoare ale economiei care au o contribuţie de aproape 30% la formarea Produsului Intern Brut.

Situaţia din agricultură este mult mai dramatică, iar renumele României de grânar al Europei a ajuns doar o amintire frumoasă. Terenurile s-au fărâmiţat în parcele pe care se practică agricultură de subzistenţă, iar marile ferme cu sisteme performante de irigare sunt o raritate. Volumul de apă folosit în agricultură a scăzut cu aproape 90% în ultimii 21 de ani, până la 860 de milioane de metri cubi, fapt determinat, în principal, de colapsul sistemelor de irigaţie. „Despre irigaţii în România putem vorbi doar la timpul trecut. În prezent, ele lipsesc cu desăvârşire. Toate sistemele de irigaţii s-au prăbuşit. Nu are rost să întrebăm de ce. Nu s-au distrus singure”, a spus Mihai Anghel, acţionarul grupului de firme Cerealcom Dolj.

Mai mult, agricultura românească a devenit dependentă în ultimii ani de condiţiile meteorologice şi fiecare prognoză economică a ajuns să stea sub incertitudinea vremii. „Nu o să ajungem să depindem în totalitate de Dumnezeu şi de vreme, depindem deja, suntem în această situaţie”, a mai spus Anghel.

„Despre irigaţii în România putem vorbi doar la timpul trecut. În prezent, ele lipsesc cu desăvârşire. ” Mihai Anghel om de afaceri

Pentru articolul complet, click aici.
Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns