Exporturile de cacao sistate de cel mai mare producator – Coasta de Fildeş

Cacao

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător de cacao al lumii, fiind responsabilă pentru 40% din producţia mondială a sistat exportul. Cei mai mari producători de boabe de cacao din ţară sunt companii multinaţionale.

Laurent Gbagbo, preşedintele contestat al Coastei de Fildeş, a ordonat guvernului să preia controlul asupra tuturor achiziţiilor şi exporturilor de cacao, scrie BBC News. Un decret anunţat pe postul naţional de televiziune stipulează că achiziţiile de cacao „vor fi realizate exclusiv de către stat”.
Criza din Coasta de Fildeş a determinat o creştere a preţului boabelor de cacao, care se tranzacţionează la maximul ultimilor 30 de ani. Ieri boabele de cacao se tranzacţionau la un preţ de 2.384 de lire sterline pe tonă, în creştere cu 1,45%. Din noiembrie, cacaoa s-a scumpit cu 28%. Ţara, cu un PIB de 23,6 mld. dolari, este dependentă de exporturile de cacao, valoarea anuală a recoltei Coastei de Fildeş este de 4,5 mld. dolari.

Alassane Outtara, preşedintele recunoscut la nivel internaţional, a făcut anterior apel pentru introducerea unei interdicţii temporare asupra exporturilor pentru a-l obliga pe Gbagbo să renunţe la putere.
Uniunea Europeană, Statele Unite şi statele vest-africane au adoptat diverse sancţiuni financiare împotriva lui Gbagbo şi aliaţilor acestuia după ce acesta nu s-a retras de la putere, deşi nu a câştigat alegerile.

Exporturile de boabe de cacao au fost stopate ca urmare a sancţiunilor şi a unei interdicţii prelungite de Outtara până pe 15 martie.
Conform datelor autorităţilor de reglementare a industriei citate de Reuters, aproape 500.000 de tone de boabe de cacao, peste o treime din producţia anuală a ţării, se află în porturile ivoriene. Valoarea acestora este de peste 1,5 mld. dolari.

Sursa:Ziarul Financiar

Lasă un răspuns