Exporturile de grâu se realizează la preţuri similare cu cele de pe piaţa mondială

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, miercuri, la Indagra, că exporturile de grâu realizate de producătorii români se realizează la preţuri similare cu cele practicate pe piaţa mondială, deşi se vehiculează că preţurile sunt mult mai mici.
Potrivit acestuia, preţul grâului nu este format de un an sau doi, doar analiza se face speculativ.

„Piaţa grâului are o vechime de o sută de ani, aceasta nu se schimbă, doar analizele care se fac sunt speculative. Nimeni nu trebuie să trăiască pe spinarea producătorului român, să îl păcălească pentru că cineva nu lucrează corect. El trebuie să aibă aceeaşi şansă în piaţă”, a adăugat Tabără.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu, a declarat recent că România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu în acest an, dar va fi nevoită să importe o cantitate de circa 700.000 de tone în prima parte a anului viitor. „Faptul că am exportat foarte mult grâu în acest an, la ora actuală existând contracte în derulare de export de circa 1,7 milioane tone de grâu, ne va obliga să importăm circa 600.000-700.000 tone de grâu, probabil din UE, începând cu februarie-martie 2011. Dacă exporturile de grâu au fost realizate cu sume între 190-210 euro/tonă FOB Constanţa, probabil importurile vor ajunge la 240-250 euro/tonă anul viitor. Acesta e comerţul liber”, a spus Rădulescu.

Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, reprezentând 86 la sută din estimările iniţiale ale MADR, dar cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns