Expur (Sofiproteol) a semnat un acord cu Cargill pentru preluarea partiala de active

achizitie-active-expur-sofiproteol-cargillExpur, filială a Grupului Sofiproteol, a semnat un acord cu Cargill cu privire la preluarea parţială de active incluzând mărcile de ulei Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi echipamentele industriale situate în localitatea Podari, judeţul Dolj.

În urma acestei operaţiuni, Expur îşi va mări capacitatea de procesare a seminţelor oleaginoase, continuând dezvoltarea unităţii de producţie din Slobozia şi asigurând oportunităţi de valorificare a producţiei agricole locale. Preluarea mărcii Untdelemn de la Bunica va permite Expur să îşi întărească poziţia pe piaţa uleiului alimentar din România şi să ofere consumatorilor români o gamă sporită de noi produse cu o înaltă calitate nutritivă, beneficiind de experienţa Sofiproteol în acest domeniu.

Această achiziţie răspunde obiectivelor planului strategic CAP 2018 al Sofiproteol ce vizează dezvoltarea filierelor, pornind de la activitatea agricolă până la cea industrială şi accelerarea extinderii internaţionale a grupului, în special în zona Mării Negre şi a bazinului Mării Mediterane.

Comentând acest acord, Peter Tagge, Directorul General al Expur, a declarat: «Mă bucură acest acord ce întăreşte prezenţa Expur în România şi confirmă dorinţa Sofiproteol de a se dezvolta în această regiune».

Finalizarea operaţiunii este prevăzută în primul semestru al anului 2013, sub rezerva acordului Consiliului Concurenţei.

Conform comunicatului de presa emis de Cargill prin acest acord se încheie un acord cu Expur pentru vânzarea echipamentelor sale de presare, rafinare şi îmbuteliere din România

Iata continutul documentului: Cargill a încheiat un acord cu Expur, o filială a companiei franceze Sofiprotéol, pentru vânzarea activelor sale de presare, rafinare şi îmbuteliere din România. Tranzacţia vizată are ca obiect şi mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi o parte din echipamentele de presare, rafinare şi îmbuteliere a uleiului.
Cargill a luat decizia strategică de a-şi înceta operaţiunile de pe piaţa uleiurilor vegetale din România şi de a se concentra pe creşterea şi dezvoltarea operaţiunilor agricole, inclusiv pe serviciile acordate fermierilor şi pe activităţile de producţie de nutreturi derulate pe această piaţă. Prin urmare, după vânzarea activelor sale, Cargill îşi va închide unitatea de producţie de la Podari, localitate aflată în sudul României, aceasta nefăcând obiectul tranzacţiei.

Martin Schuldt, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Cargill Oils S.A., a comentat pe marginea acestui acord: „Compania Expur, membră a grupului francez Sofiprotéol, este deja prezentă pe piaţa uleiurilor vegetale din România şi credem că acordul pe care l-am încheiat oferă oportunităţi mai favorabile pentru viitorul acestei afaceri şi al mărcilor sale.“
„Cargill are o prezenţă puternică în România, care rămâne o ţară importantă pentru noi din punct de vedere strategic. Vom continua să ne dezvoltăm operaţiunile locale oferind fermierilor diverse produse, servicii, consultanţă şi instrumente financiare. Lucrăm în strâns parteneriat cu industria alimentară şi a nutreturilor din România, furnizând acesteia materie primă de cea mai înaltă calitate“, a declarat Schuldt.
Se preconizează că tranzacţia va fi încheiată în anul 2013, după primirea aprobării din partea autorităţilor din domeniul concurenţei. După finalizarea acesteia, Cargill va lua măsurile necesare pentru sistarea tuturor operaţiunilor de producţie la fabrica de la Podari.

Despre Expur

Specializată în procesarea seminţelor de rapiţă şi floarea soarelui, Expur desfăşoară mai multe activităţi: colectarea seminţelor oleaginoase, procesarea acestora, rafinarea şi îmbutelierea ulieului şi producţia de biodiesel. Produsele finite sunt uleiul alimentar, şroturi destinate alimentaţiei animalelor şi biodieselul. Expur deţine o fabrică în localitatea Slobozia, România, procesează 400.000 tone seminţe pe an şi are 500 angajaţi. S-a alăturat Grupului Sofiproteol în 2010, după cumpărarea de către Saipol, filiala Sofiproteol specializată în procesarea seminţelor oleaginoase.

Despre Sofiproteol
Sofiproteol este un grup financiar şi industrial activând în domeniul uleiurilor şi proteinelor. Grupul realizează mai multe activităţi complementare: procesarea seminţelor şi rafinarea uleiurilor; rafinarea şi îmbutelierea uleiului alimentar; producţia de biodiesel; chimia regenerabilă; hrană pentru animale; abatoare şi prelucrare a cărnii de porc, de pasăre şi ouă. În cadrul activităţii de Bancă de dezvoltare, Sofiproteol susţine intreprinderile filierei şi cele din zona agro-industrială în general. Sofiproteol a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 7 miliarde euro, din care un sfert din activităţi internaţionale, cu o prezenţă industrială în 14 ţări. Grupul are 8000 angajaţi.

Despre Cargill
Cargill este un producător şi furnizor internaţional de produse şi servicii alimentare, agricole, financiare şi industriale. Înfiinţată în 1895, Cargill este o societate cu capital privat cu 142.000 de angajaţi în 65 de ţări. Prin colaborare şi inovaţie, Cargill sprijină succesul clienţilor săi, sprijinindu-i în efortul de a depăşi provocările economice, sociale şi de mediu prin dedicarea cu care societatea împărtăşeşte cunoştinţele şi experienţa pe care le deţine, oriunde aceasta îşi desfăşoară activitatea. Cargill este prezentă în România din 1996. Societatea îşi are sediul central în Bucureşti şi are în prezent aproximativ 900 de angajaţi, care îşi desfăşoară activitatea în 23 de puncte de lucru din toată ţara. Cargill desfăşoară activităţi în domeniul cerealel

Lasă un răspuns