FAO avertizează în legătură cu creşterea în continuare a preţurilor la alimente la nivel mondial

FAO

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) avertizează o nouă creştere a preţurilor pentru alimente la nivel mondial în 2011, dacă nu există nici o creştere semnificativă a producţiei la principalele culturi agricole.

 În cel mai recent raport al ediţiei „Food Outlook” s-a arătat tendinţa creşterii preţurilor la nivel mondial, în a doua jumatate a anului 2010, din cauza diferenţei dintre cerere şi ofertă , nivel aproapiat de maximul atins în 2008 – an de criză recentă.

 „Cu presiunea asupra preţurilor mondiale la cele mai multe produse, comunitatea internaţională trebuie să rămână vigilentă împotriva şocurilor de aprovizionare în continuare în 2011”, a avertizat FAO.

 Majorările de preţuri, observate la cele mai multe produse agricole de bază în ultimele şase luni, au fost rezultatul unor combinaţii de factori, în special: deficite neaşteptate în aprovizionare din cauza unor evenimente meteorologice nefavorabile, de răspunsurile politice ale unor ţări exportatoare prin blocarea exporturilor şi fluctuaţiile de pe pieţele valutare.

 Cele mai mari scăderi se observă la grâu datorită reducerii producţiei în principalele ţări producătoare de cereale din Comunitatea Statelor Independente (CSI) cat şi un deficit de randamente în Uniunea Europeană, Canada şi Statele Unite.

Stocurile mondiale de cereale se aşteaptă să fie mai mici cu 7% la la grau, orz 35% şi cu 12% la porumb.  Numai rezervele de orez au fost prevăzute să crească cu 6%, se arată in raport.

O atenţie deosebită trebuie acordată acum suprafeţelor cultivate in sezonul 2011-12, deoarece marimea suprafeţelor cultivate anul viitor va fi un factor critic în stabilirea preţurilor pe pieţele internaţionale.

Pentru principalele culturi de cereale producţia trebuie să crească în mod substanţial pentru a satisface cererea şi pentru a reconstitui rezervele s-a menţionat în raportul FAO.

Agrias.ro

Lasă un răspuns