FAO prognozează cresterea producţiei mondiale de grâu în 2011

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), avertizeaza ca producţia mondială de grâu din 2011 o va depăşi pe cea din 2010, însă situaţia de pe piaţă va rămâne încordată din cauza creşterii cererii, transmite Reuters.

‘Potrivit primelor estimări ale FAO, producţia mondială de grâu din 2011 se va ridica la 676 milioane de tone, în creştere cu 3,4% comparativ cu 2010’,se arata intr-un rapord dat de FAO.

‘În numeroase ţări suprafeţele însămânţate cu grâu au crescut sau urmează să crească în acest an ca reacţie la creşterea preţurilor, în timp ce producţia ar urma să-şi revină în zonele lovite de secetă în 2010, în special în Federaţia Rusă’, apreciază organizaţia internaţională.
Cu toate acestea, FAO avertizează că producţia mondială de grâu din 2011 va fi inferioară recoltelor înregistrate în 2008 şi 2009. În plus, având în vedere că grâul urmează să fie plantat în emisfera nordică, FAO consideră că este prea devreme să facă estimări pentru recolta totală de cereale din acest an.

În schimb, FAO şi-a revizuit în creştere estimările privind recolta de cereale din 2010 până la 2,237 miliarde tone (faţă de 2,229 miliarde tone cât estima anterior). În cazul grâului, estimările privind recolta de anul trecut au fost majorate la 654 milioane tone de la 653 milioane tone, motivul principal pentru aceste revizuiri fiind recolta peste aşteptări din Argentina, care a contrabalansat impactul revizuirii recoltelor din Rusia şi Kazahstan, a explicat FAO. Estimările privind producţia mondială de orez au rămas la 466 milioane tone, în timp ce cifrele privind producţia de cereale secundare au fost majorate cu şapte milioane tone până la 1,117 miliarde tone.

Lasă un răspuns