FAO subliniază rolul-cheie al agriculturii şi silviculturii în abordarea schimbărilor climatice

FAO

Creşterea investiţiilor în dezvoltarea agriculturii în lume este necesară nu numai pentru a reduce nivelurile actuale ale foametei, ci şi pentru a proteja lumea de impactului schimbărilor climatice,  spune directorul general FAO, Jacques Diouf, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, care a avut loc la Cancun, Mexic.

 „Nu se va atinge securitatea alimentară fără investiţii serioase în adaptarea la schimbările climatice şi reducerea riscurilor de dezastre în sectorul rural”, a spus Diouf.

 Securitatea alimentară şi schimbările climatice pot, şi ar trebui, să fie abordate împreună, prin transformarea agriculturii şi adoptarea unor practici care sunt „climă-inteligentă” pentru eradicarea foametei din lume.

 „Prin climat inteligent, ne referim la agricultura care creşte în mod durabil productivitatea şi capacitatea de adaptare la presiunile mediului, iar în acelaşi timp, se reduc emisiile de gaze de seră sau le îndepărtează din atmosferă, pentru că nu putem ignora faptul că agricultura este în sine un emitator de mare de gaze cu efect de seră”, a spus acesta.

 Populaţia lumii se aşteptată să depăşească 9 miliarde de oameni până în 2050, şi care va necesita o creştere de aproximativ 70% a producţiei agricole la nivel mondial.

 În acelaşi timp, schimbările climatice este de aşteptat să aibă efecte multiple asupra productivităţii agricole şi a veniturilor în zonele în care se confruntă deja cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară.

Sistemele agro-forestiere, sunt sectoare de care sute de milioane de oameni depind în mediul rural pentru mijloacele de subzistenţă ale lor şi care deţin, de asemenea, un mare potenţial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea rezervoarelor de carbon, stabilizarea mijloacelor de trai rurale şi consolidarea securităţii alimentare de uz casnic, s-a subliniat la conferinţă.

Agrias.ro

Lasă un răspuns