FAO:Pentru prima data in ultimele opt luni au scazut preturile la alimente

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), constată lunar modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr şi dă publicităţii propriul său Food Price Index.

După opt luni de creştere consecutivă, – indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, a scăzut în luna martie 2011, situându-se în jurul valorii de 230 de puncte, în scădere cu 2,9% comparativ cu nivelul de vârf atins în luna februarie,declara FAO, transmite AFP.

‘Scăderea indicelui general în luna martie constituie o pauză după creşterile continue înregistrate în ultimele opt luni’, a declarat directorul diviziei de comerţ internaţional şi pieţe de la FAO, David Hallam.

Preţurile internaţionale la uleiuri şi zahăr au înregistrat cea mai semnificativă scădere, urmate de cereale,iar preţurile produselor lactate şi cărnii au crescut, chiar dacă este vorba de o creştere marginală pentru carne.

Pentru zahăr,indicele FAO se situa in martie, cu aproape 10% mai puţin, comparativ cu nivelurile maxime atinse în ianuarie şi februarie,in apropiere de 372 puncte.

‘Cu toate acestea, ar fi prematur să tragem concluzia că este vorba de o inversare a tendinţei’, a avertizat Hallam.

La rândul său, indicele FAO pentru preţurile cerealelor se situa în apropiere de 252 de puncte în luna martie 2011, în scădere cu 2,6% în raport cu luna februarie dar cu 60% peste nivelul din luna martie 2010.

In primele trei săptămâni ale lunii martie,preţurile internaţionale la grâu şi porumb au scăzut ca urmare a tensiunilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu precum şi a dezastrelor naturale din Japonia, pentru ca la finele lunii martie să recupereze o mare parte din pierderi.

Lasă un răspuns