Fermierii romani insista ca EU sa aprobe cultivarea plantelor modificate genetic

Romania a inceput sa faca presiuni asupra Uniunii Europene pentru aprobarea cultivarii plantelor modificate genetic, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

„Uniunea Europeana trebuie sa considere cererea mare de soia la nivel mondial” – a declarat dl. Viorel Matei, presedintele FNPAR, – si sa fie mai putin conservatoare pentru a asigura Europei prosperitatea economica prin deschiderea catre noile tehnologii utilizate la nivel mondial.

Potrivit declaratiilor dlui. Matei, marile puteri ale Europei nu dispun de micro-climatul si solul propice pentru cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) si din acest motiv nu sunt interesate de astfel de culturi.

Conform aceleiasi surse, organizatia patronala va beneficia si de lobby din partea Producatorilor Americani de Soia, care va incerca sa convinga statele membre UE de avantajele utilizarii biotehnologiilor, a mentionat Matei.

Romania a interzis oficial cultivarea de soia modificata genetic in 2007, odata cu aderarea la UE, dupa ce, in 2006, 140.000 de hectare fusesera plantate cu seminte de soia modificate genetic.

„Romania pierde anual un miliard de euro fiindca nu cultiva soia modificata genetic, dar o importa din Brazilia pentru fermele sale de animale”, a precizat ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, un sustinator al biotehnologiei, citat de agentia de presa Agerpres.

„Politica Romaniei nu se opune legislatiei europene comunitare, dar suntem singura tara din Europa care are conditii foarte bune pentru aceasta cultura”, a subliniat oficialul roman.

Sursa: peopledaily.com.cn

Lasă un răspuns