Fermierii vor primi în 2011, din bugetul naţional, 77 euro pe hectar

Din bugetul naţional, fermierii ar putea primi 77 de euro pe hectar, pentru plăţile complementare pe suprafaţă, ţinând cont şi de faptul că s-a cultivat mai mult, deci,cu 27 de euro mai mult decât în 2010, a declarat, în conferinţa de presă, de marţi 17 mai 2011, directorul general al Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur.

Însă, acest lucru se va decide prin hotărâre de guvern, ‘cel mai probabil în vara acestui an’, a precizat Faur.

În cazul în care se va decide acordarea sumei de 77 de euro pe hectar în 2011, efortul financiar al statului va fi de circa 500 de milioane de euro, faţă de 300 de milioane de euro, cât s-a plătit în anul 2010.

Până în prezent, teoretic, fermierii români vor putea primi în total, în 2011, circa 170 de euro/hectar din bugetul UE şi din cel naţional, circa 100 de euro pe hectar de la UE şi restul din bugetul naţional, pentru că va exista şi o reducere lineară a subvenţiei europene datorită depăşirii celor 8,7 milioane hectare negociate la plată cu UE, a adăugat Faur.

Acesta consideră că este un lucru bun că România depăşeşte suprafaţa negociată cu UE, deoarece în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va exista un pachet mai mare de hectare la plată.

De asemenea, şeful APIA, a mai adăugat, că este convins, că plăţile directe vor exista şi în perioada 2014-2020.

Lasă un răspuns